Brioche vjenčić – Dr.Oetker

by Slavonka

Kod nas u Slavoniji se za Uskrs pripremaju mali vjenčići od dizanog tijesta u koje se onda stavi obojeno jaje. Ja sam, ove godine, htjela napraviti jedan pravi ukras za cijeli stol koji će, naravno, isto biti jestiv! U suradnji s Dr.Oetkerom donosim vam recept za uskršnji kruh! Ovo meko brioche pecivo možete jesti u slatkoj i u slanoj varijanti. Osjetite slatkoću i slanost tako da paše, stvarno, u bilo kojoj kombinaciji.

Kruh je tako dobro mirisao da je jedva izdržao fotografiranje! Morala sam požuriti da možemo uživati u toplom pecivu 😊 i maslacu. Kao i svako brioche pecivo, i ovo je najbolje konzumirati dok je toplo. Da biste mu zadržali mekoću, nakon što se prohladi, savjetujem vam da ga spremite u plastičnu posudu s poklopcem ili u obično vrećicu sa zatvaračem. Iako vam neće ostati ništa za spremiti i vjerojatno ćete morati ubrzo raditi još jedan…

 

Potrebno vam je:

Za bojanje jaja:

 • 5 većih jaja
 • 1 kutija Dr.Oetker boja za jaja
 • 5 žlica octa
 • Kipuća voda

Za tijesto:

 • 500 g brašna +50-100 g za miješenje tijesta
 • 60 g šećera
 • ½ jušne žlice soli
 • 1 Dr.Oetker Garant
 • 1 žličica Dr.Oetker kvasca
 • 150 ml mlijeka
 • 60 g maslaca
 • 2 jaja

Za premazivanje:

 • 1 jaje
 • 2 žlice mlijeka

 

Nakon pečenja:

 • 1 žlica maslinovog ulja

 

Pošto se tijesto dosta brzo mijesi i diže zbog Dr.Oetker Garanta, savjetujem vam da prvo skuhate i obojite jaja.

Naravno, možete koristiti i prirodna bojila poput ljuske luka ili kurkume, ali Dr.Oetker boje su u potpunosti sigurne i nije problem što će doći u doticaj s tijestom!

Dr.Oetker boju pripremite prema uputstvus kutijee. Nakon bojenja, jaja nemojte premazivati nikakvim masnoćama za sjaj kako bi mogla što bolje sjesti u vijenac.

Nakon što ste obojili jaja, možete krenuti pripremati vaš vijenac.

Brašno, šećer i sol promiješajte u posudi.

 

Dodajte 1 vrećicu Dr.Oetker Garanta. Kako je jedna vrećica dostatna za otprilike 350 g brašna, dodala sam za svaki slučaj još jednu žličicu Dr.Oetker kvasca. Sve to pomiješajte dok se ne sjedini.

Na laganoj vatri zagrijte mlijeko u i njemu otopite maslac. Pustite da se ohladi do sobne temperature kako ne bi bio jako vruć i utjecao na garant i kvasac.

Mlijeko i maslac sobne temperature dodajte suhim sastojcima uz neprestano miješanje kuhačom.

Zatim dodajte dva jaja i sve dobro promiješajte.

Kada su se svi sastojci sjedinili, tijesto prebacite napobrašnjenu  radnu površinu i mijesite barem 10 minuta. Dodajte još brašna ako je potrebno.

Tijesto mora biti meke konzistencije i ne bi se trebalo jako lijepiti a to ćete postići ako budete mijesili 10ak minuta.

Nakon 10 minuta, tijesto prebacite u posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže 15-20 minuta. Zbog Dr.Oetker Garanta tijesto će se jako brzo dići i bit će jako podatno.

Kada se tijesto diglo, kratko ga premijesite i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio rolajte u oblik konopca dužine 50ak centimetara.

Zatim, isprepletite dva dijela jedno oko drugoga i formirajte vijenac na papiru za pečenje.

Vijenac prebacite na tepsiju u kojoj ćete ga peći.

Napravite mjesto za 5 jaja. Najbolje ih je pozicionirati između dva “konopca”, kao da su u gnijezdu.

Kada ste stavili sva jaja, vijenac pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže dok vam se ne zagrije pećnica na 180 stupnjeva. Ako vam je pećnica super brza i zagrije se za 5 minuta, pustite barem10akk minuta da se diže.

Prije pečenja premažite razmućenim jajetom i mlijekom.

Vijenac pecite 20-25 minuta. Nakon 20 minuta provjerite tijesto tako što lagano prstom utisnete u pečeni kruh. Ako se tijesto vrati u početnu poziciju, onda je gotovo. Ako ne, pecite još koju minutu pazeći da vam ne zagori.

Poslužite toplo, uz maslac ili domaći pekmez!

 

 

You may also like

Leave a Comment