Sticky pekan-kardamom rolice

by Slavonka

Iako sam mislila čekati jesen s ovim receptom, morala sam ga isprobati danas i odmah danas objaviti jer je ovo nešto čudesno!

Za ove rolice sam inspiraciju pronašla u kuharici moje omiljene Claire Saffitz, a ja sam promijenila neke stvarčice jer mi se baš jako jeo pekan.

Nije ništa komplicirano, ali trebate si uzeti vremena kao i za sve dobre rolice!

Tips & tricks
1. Tijesto možete napraviti i dan prije te pustiti da bude u hladnjaku preko noći.
2. Umjesto javorovog sirupa možete koristiti med
3. Umjesto pekan oraha možete koristiti obične orahe

Iako sam mislila čekati jesen s ovim receptom, morala sam ga isprobati danas i odmah danas objaviti jer je ovo nešto čudesno!… Imal' šta slatko? Sticky pekan-kardamom rolice European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Instructions

Sticky pekan-kardamom rolice

To vam je ona hrana za dušu...

Ingredients

Slatko dizano tijesto za posudu 30x20cm, dubine 7cm

  • 120 ml toplog mlijeka
  • 1 žličica (cca 3g) suhog kvasca
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 80 g maslaca narezanog na kockice
  • 1 prstohvat soli
  • 1 jaje M veličine
  • 1 žumanjak .

Sticky toping

  • 100 g pekan oraha (ja ih kupim u Lidlu u pakiranju od 200g)
  • 100 g javorovog sirupa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 30 g maslaca
  • 1 prstohvat soli

Premaz za rolice

  • 30 g maslaca
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • Korica od pola limuna
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica vanilija paste (ja koristim Dr.Oetker u tubi)
  • 1 prstohvat soli

Instructions

Slatko dizano tijesto

  • Prvo pripremite tijesto jer se mora dizati.
  • U toplom mlijeku rastopite kvasac i dodajte prstohvat šećera pa pustite da se zapjeni.
  • U posudu za miksanje dodajte brašno, šećer, maslac te prstohvat soli pa miksajte 3 minute.
  • Dodajte jaje i žumanjak te mlijeko i kvasac pa miksajte još 5 minuta, odnosno, dok ne dobijete jednolično tijesto.
  • Tijesto pokrijte čistom krpom pa pustite da se diže 40 minuta na toplom, a onda još 40 minuta u hladnjaku.

Premaz za rolice

  • Otopite maslac i ostavite ga kako bi se prohladio.
  • Kardamomu dodajte koricu limuna, vanilija pastu i šećer pa prstima umasirajte koricu i kardamom u šećer kako bi korica pustila ulje.

Sticky toping

  • Kad vam je ostalo još 10 minuta zadnjeg dizanja u hladnjaku, pripremite toping.
  • U posudu za kuhanje dodajte maslac, javorovo sirup, šećer te prstohvat soli.
  • Zagrijte toping na umjerenoj vatri uz miješanje. Grijte dok se sav šećer ne otopi.
  • Izlijte kompletan sadržaj u posudu tako da prekrije kompletnu površinu posude.

    30x20cm, dubine 7cm je posuda koju ja koristim.

  • Polovicu pekan oraha sitno nasjeckajte pa pospite po topingu koji ste izlili u posudu.
  • Ostale cijele pekan orahe posložite isto po topingu. Možete ih i sve nasjeckati, ako želite, meni je ovako bilo ljepše.

Priprema rolica

  • Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte hladno tijesto u pravokutnik dimenzija cca 45x30 cm te pola cm debljine.
  • Prohlađenim maslacem koji ste otopili u *Premaz* koraku sada premažite kompletnu površinu tijesta.
  • Prstima rasporedite mješavinu šećera i kardamoma po cijeloj površini tijesta. Slobodno rukom razmažite kako bi se fino rasporedilo.
  • Zarolajte u savijaču od dulje strane.
  • Od savijače odrežite krajeve, sa svake strane po cm kako biste dobili čisti rez.
  • Savijaču narežite na 12 jednakih rolica.
  • Rolice rasporedite po topingu.
  • Pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite na toplom još 40 minuta.

Pečenje i posluživanje

  • Rolice pecite na 180 stupnjeva, 30 minuta.
  • Nakon pečenja pustite da odmori 5 minuta, a onda pažljivo preokrenite rolice na tacnu ili žicu za hlađenje.
  • Poslužite toplo.

You may also like

Leave a Comment