Go Back

Borovnica Kocke

Izuzetno jednostavne, izuzetno ukusne kocke od borovnice i sira!
Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr 10 mins
Servings 8

Ingredients
  

Prhko tijesto

  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 350 g glatkog brašna
  • 1/2 vrećice Dr.Oetker praška za pecivo
  • 1 jaje sobne temperature

Nadjev od sira

  • 500 g svježeg sira
  • 5 žlica šećera
  • 1 žlica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
  • 2 jaja sobne temperature

Nadjev od borovnice

  • 400 g smrznutih borovnica
  • 3 žlice šećera
  • 2 žlice Dr.Oetker gustina

Instructions
 

Prhko tijesto

  • Prvo u posudu stavite brašno, Dr.Oetker prašak za pecivo i maslac sobne temperature. Prstima "štipajte" brašno i maslac sve dok ne dobijete mrvice.
  • Dodajte šećer i jaje i umijesite tijesto. Biti će mekše ali kompaktno.
  • Tijesto popolovite na dvije jednake količine. Jednu polovicu umotajte u prijanjajuću foliju i stavite u zamrzivač a drugu polovicu stavite na 10 minuta u hladnjak.
  • Dok se tijesto odmara pripremite posudu za pečenje. Ja sam koristila keramičku posudu 31x21 cm.
  • Posudu bogato premažite maslacem.
  • Uzmite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na veličinu posude za pečenje. Tijesto vam treba biti cca pola cm debelo jer će se dići kod pečenja.
  • Prebacite tijesto u namašćenu posudu za pečenje, izbodite vilicom i pripremite ostale nadjeve i upalite pećnicu da se grije na 170 stupnjeva.

Nadjev od sira

  • Sve sastojke - sir, jaja, šećer i vaniliju stavite u posudu i promiješajte.

Nadjev od borovnica

  • Borovnice ne morate odmrzavati. Koristim divlje jer su sitnije. Smrznutim borovnicama dodajte šećer i gustin i dobro promiješajte.

Slaganje Borovnica kocki

  • Prvi sloj je već u posudi za pečenje - prhko tijesto. Tijesto premažite nadjevom od sira a preko toga rasporedite nadjev od borovnica.
  • Izvadite drugu polovicu tijesta iz zamrzivača i naribajte preko borovnica. Što je dulje tijesto u zamrzivaču, to će biti lakše za ribati.
  • Pecite na 170 stupnjeva 70 minuta. Slobodno provjerite nakon 1h, ako su kocke zlatno žute boje, onda je gotovo.
  • Možete rezati kocke i nakon pola sata jer se dobro drže!

Notes

Poslužite uz kuglicu sladoleda od burbon vanilije!