Ova kombinacija kroasana i muffina je prije nekoliko godina postala jako popularna, a kada ih kušate, znat ćete i zašto. Iako traže dosta vremena oko pripreme, s prvim grizom ćete sve zaboraviti.
Za početak u posudu za miksanje dodajte brašno, šećer, suhi kvasac, omekšali maslac i sol. Miksajte na najnižoj brzini te postepeno dodajte mlaku vodu. Miksajte još 5 minuta da se tijesto sjedini. Pokrijte ga čistom krpom pa pustite da se diže 1h na toplom, a onda još 1h u hladnjaku. Dok se tijesto diže, maslac koji je sobne temperature pripremite za laminaciju. Između dva papira za pečenje maslac razvaljajte na otprilike pola cm debljine i stavite u hladnjak. Nakon što je dizanje gotovo, možemo započeti laminaciju. Laminacija je proces u kojem stvaramo slojeve maslaca i tijesta da bismo dobili prepoznatljivo lisnato tijesto. Korak - Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika dimenzija cca 40x30. Na sredinu stavite hladni maslac pa ga “umotajte u tijesto” tako da preklopite tijesto preko njega. Korak - Lagano razvaljajte tijesto i maslac na 30cm cca pa preklopiteKorak - zarotirajte tijesto za 90 stupnjeva, razvaljajte opet na duplo veću dimenziju nego što je sada pa opet preklopite. Umotajte u masni papir tijesto i stavite u hladnjak na 30 minuta.Nakon hlađenja tijesto razvlaljajte opet na duplo veću dužinu nego što je pa preklopite i ponovite isto preklapanje još jednom.Opet u hladnjak na 30 minuta.Nakon hlađenja ponovite preklapanje još tri putaStavite opet u hladnjak prije završnog oblikovanja Završno oblikovanje: Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika promjera 27x6 cm. Zatim po dužini prerežite napola tako da dobijete dvije trake od 3cm. Zatim svaku traku izrežite na devet trakica promjera 3cm. Kalup za muffine dobro premažite maslacem. Za jedan cruffin koristite 3 trakice od 3 cm. Trakice posložite tako da jedna leži na drugoj do pola pa da dobijete kaskadu. Tako posložene trakice zarolajte u ružu, dobro utisnite krajeve i čvrsto smjestite u kalup za muffine. Ponovite postupak s ostatkom tijesta. Cruffine pokrijte krpom I pustite da se dižu na umjerenoj toplini otprilike 1h. Pecite ih na 180 stupnjeva, 20-35 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Još tople cruffine uvaljajte u kristal šećer, a napunite kremom ili džemom. Čokoladna krema za cruffine: U posudu dodajte mascarpone I vrhnje za šlag koje je zaslađeno. Miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Dodajte zatim tamni Dr.Oetker kakao i mikajte dok se ne sjedini. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu pa punite cruffine.
Instructions
Domaći Cruffini
Ingredients
Krema
Instructions