Falafel je jelo s Bliskog istoka, street food koji se može ukomponirati u mnoštvo različitih recepata – salate, wrapove ili kao zasebno jelo ili snack. Ja ga pravim najčešće kad ne znam što bih, a slanutak uvijek imam u špajzu! Možete ga raditi i s bobom, ali meni je draži slanutak jer je dostupniji i jeftiniji!

Možete u receptu zamijeniti tri žlice brašna s tri žlice zobenih pahuljica, ali će onda biti malo rahlije kod pečenja, ali funkcionira!
Potrebno vam je za dvije osobe:
1 konzerva slanutka od 425g, odnosno 240g ocijeđenog slanutka
4 češnja češnjaka
četvrtina crvenog ili ljubičastog luka
2 žlice sezamovih sjemenki
3 žlice glatkog brašna ili 3 žlice zobenih, za malo rahliju verziju
par listova svježeg peršina
žličica soli
žličica papra
Umak:
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica majoneze
1 žlica vlasca suhog ili svježeg
svježe mljeveni papar
Za početak sve sastojke stavite u food processor, a onda pulsirajte 5-6 puta dok ne dobijete mrvičastu smjesu, ne pastu.
Smjesu stavite u hladnjak na 1h.
Žlicom vadite smjesu i formirajte malu pljeskavicu – falafel.

U tavi zagrijte suncokretovo ulje. Dodajte dovoljno da pokrijte dno i bude otprilike pola cm debljine kako se falafel ne bi zalijepio.
Falafel pecite na svake strane po 3 minute, a onda izvadite na papirnati ručnik kako bi se upio ostatak masnoće.

Za umak promiješajte sve sastojke i poslužite uz topal falafel.
Ovaj recept vam donosim u suradnji s KitchenAid-om, a možete provjeriti ponudu food processora na webshopu KitchenAid Croatia.