Prvi recept u suradnji s lonciipoklopci je tu! A što će Slavonka prvo dimiti u Grill King Kamadu nego šarana! Moje omiljeno jelo je šaran na rašljama i dimljeni šaran. Okus je bio identičan šaranu na rašljama, a priprema je bila puno jednostavnija i čišća! Dimljenje mesa i ribe me je uvijek privlačilo, puno sam istraživala, gledala i čitala, vremenski je zahtjevno, ali ohladite si omiljeno piće i uživajte u procesu…
Potrebno vam je:
1 Šaran do 2kg
2 žličice soli
1 žličica crvene paprike
1 žličica svježe mljevenog papra
Barbecook čips za dimljenje – jabuka
Prije svega čips za dimljenje natopite u vodi na barem 2h. Dobro ocijedite.
Očistite šarana te ga prepolovite na dvije polovice.
U posudi promiešajte sol, crvenu papriku i mljeveni papar.
Tu mješavinu utrljajte po cijelom šaranu.
Grill King Kamado ugljenom zagrijte na temperaturu od 75-80 stupnjeva.
Položite šarana na rešetku, a ispod rešetke stavite aluminijsku posudu koja će uhvatiti eventualno kapljanje.
Poklopite Grill King Kamado. Dodajte čips za dimljenje u otvor za to uz pomoć ladice i lopatice koju dobijete uz Grill KIng.
I dimite 3h. Svakih pola sata pogledajte termostat te regulirajte temperaturu otvaranjem donjeg i gornjeg ventila. Donji ventil smatrajte gasom, a gornji kočnicom. Znači, donjim pojačavajte vatru dok zatvaranjem i otvaranjem gornjeg primirujete.
Nakon 1.5h dimljenja, okrenite šarana pažljivo na drugu stranu pošto se savije, a tako ćete ga poravnati. Dodajte još čipsa za dimljenje – dva- tri prstohvata i dimite još 1.5h.
Nakon 3h izmjerite unutarnju temperaturu šarana na najdebljem djelu, mora doseći 63 stupnja C i to je znak da je riba termički obrađena i spremna za konzumaciju.
Poslužite uz krompir salatu i malo limunovog soka!
#GrillKing
#LonciiPoklopci
#slavonka