Dimljeni šaran

by Slavonka

Prvi recept u suradnji s lonciipoklopci je tu! A što će Slavonka prvo dimiti u Grill King Kamadu nego šarana! Moje omiljeno jelo je šaran na rašljama i dimljeni šaran. Okus je bio identičan šaranu na rašljama, a priprema je bila puno jednostavnija i čišća! Dimljenje mesa i ribe me je uvijek privlačilo, puno sam istraživala, gledala i čitala, vremenski je zahtjevno, ali ohladite si omiljeno piće i uživajte u procesu…Potrebno vam je:

1 Šaran do 2kg

2 žličice soli

1 žličica crvene paprike

1 žličica svježe mljevenog papra

Barbecook čips za dimljenje – jabuka

Prije svega čips za dimljenje natopite u vodi na barem 2h. Dobro ocijedite.

Očistite šarana te ga prepolovite na dvije polovice.

U posudi promiešajte sol, crvenu papriku i mljeveni papar.

Tu mješavinu utrljajte po cijelom šaranu.

Grill King Kamado ugljenom zagrijte na temperaturu od 75-80 stupnjeva. 

Položite šarana na rešetku, a ispod rešetke stavite aluminijsku posudu koja će uhvatiti eventualno kapljanje.

Poklopite Grill King Kamado. Dodajte čips za dimljenje u otvor za to uz pomoć ladice i lopatice koju dobijete uz Grill KIng.

 I dimite 3h. Svakih pola sata pogledajte termostat te regulirajte temperaturu otvaranjem donjeg i gornjeg ventila. Donji ventil smatrajte gasom, a gornji kočnicom. Znači, donjim pojačavajte vatru dok zatvaranjem i otvaranjem gornjeg primirujete.

Nakon 1.5h dimljenja, okrenite šarana pažljivo na drugu stranu pošto se savije, a tako ćete ga poravnati. Dodajte još čipsa za dimljenje – dva- tri prstohvata i dimite još 1.5h.

Nakon 3h izmjerite unutarnju temperaturu šarana na najdebljem djelu, mora doseći 63 stupnja C i to je znak da je riba termički obrađena i spremna za konzumaciju.

Poslužite uz krompir salatu i malo limunovog soka!

#GrillKing

#LonciiPoklopci

#slavonka

You may also like

Leave a Comment