Bao bunsi sa sticky piletinom

by Slavonka

Prvo moram reći kako sam bila uvjerena da mi se neće svidjeti ovo pecivo. Ideja o parenom dizanom tijestu mi se niti malo nije činila privlačno, a na kraju bih mogla jesti samo to 😂
samim time ove godine na “must try” listu stavljam i germknedle koje sam iz istog razloga smatrala neprivlačnima.

Da se mi vratimo da na pravi put.. Bao bunsi su mi uvijek izgledali privlačno, ali najviše zbog fila. 😂
Nisam ih do sada nikad kušala nigdje u restoranu tako da su ovo bili moji prvi bao bunsi u svakom smislu. I stvarno su jako fini i mogla bih ih jesti svaki dan bez beda.

Ništa bez Kikkoman soja umaka, mog omiljenog!


Potrebno je da imate košaru za parenje. Postoje i nekakve inox varijante i sl., a ja sam baš za ovu prigodu naručila ovu bambus posudu za parenje sa stranice Lonci i poklopci.

Još jedna posebna namirnica koja je potrebna za ovaj recept je Gochujang pasta. Gochujang je pasta od fermentiranog čilija i ima taj poseban pikantan, slatko-kiseli okus koji je teško zamijeniti s nekom drugom namirnicom. Možda bi ju mogli zamijeniti sa srirachom, ali samo u slučaju kada želite ljutinu, Gochujang daje tu specifičnu ljepljivu teksturu pa svakako savjetujem da si kupite i probate ako inače uživate u azijskim okusima. Ja ju kupim na webshopu Pekinška Patka

E sad možemo na recept…

Prvo moram reći kako sam bila uvjerena da mi se neće svidjeti ovo pecivo. Ideja o parenom dizanom tijestu mi se niti… Šta ima za jest? Bao bunsi sa sticky piletinom European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Instructions

 

Bao bunsi i sticky piletina

Raj za dušu i tijelo.

Equipment

  • Bambusova posuda za parenje

Ingredients

  

Bao bunsi 20 komada

  • 450 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca (7g)
  • 3 žllice mlijeka mlakog
  • 210 ml mlake vode
  • 40 g omekšalog maslaca
  • 3 žlice maslinovog ulja + još maslinovog ulja za kasnije

Sticky umak za piletinu

  • 3 žlice gochujang paste
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica meda
  • 5 žlica Kikkoman soja umaka
  • 2 žlice naribanog đumbira
  • 2 žlice suncokretovog ulja

Smjesa za paniranje

  • 180 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica suhog češnjaka
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Ulje za prženje

Piletina

  • 2 komada pilećih prsa narezanih na komadiće
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 1 žličica soli

Instructions

 

Bao bunsi

  • Prvo pripremite bao bunse. U posudu za miksanje dodajte brašno, šećer, sol, kvasac pa promiješajte.
  • Dodajte zatim ostale sastojke - mlijeko, ulje, omekšali maslac i toplu vodu.
  • Umijesite glatko tijesto i pustite da se diže 1.5h.
  • Nakon dizanja, podijelite tijesto na 20 jednakih loptica. Ja izvažem kompletnu količinu tijesta pa podijelim na 20 i važem svaku kuglicu posebno.
  • Svaku kuglicu zatim razvaljajte u ovalni oblik duljine otprilike 10cm, a širine cca 7 cm.
  • Premažite kompletnu površinu maslinovim uljem, a na sredinu stavite štapić i preklopite tako da nauljena strana bude s unutrašnje strane preklopa. Pažljivo izvucite štapić, a onda postupak ponovite još 19 puta.
  • Svaki taj preklopljeni komad stavite na odgovarajući komadić papira za pečenje i složite na tacnu pazeći da se ne dodiruju međusobno.
  • Tako pripremljene bunse prekrijte čistom krpom i pustite da se na toplom dižu još 40 minuta.
  • Za parenje bunsa, odaberite odgovarajući lonac na koji vam košara za parenje lijepo sjeda odozgora na rub lonca, nikako ne uroniti u vodu, posuda mora stajati gore.
  • U loncu zakuhajte vode toliko da ste sigurni da ključanjem neće dodirivati posudu za parenje.
  • Moja košara je promjera 20cm te sam na svaki kat stavljala po tri bunsa da im ne bude gužva. Bunse stavljajte s papirom za pečenje da ih je lakše vaditi i da se ne zalijepe.
  • Napunjenu poklopljenu posudu za parenje stavite na lonac s ključalom vodom i parite bunse 15 minuta.
  • Nakon 15 minuta ih pažljivo izvadite iz košare i stavite na tacnu koju možete držati u pećnici na 50 stupnjeva kako biste održavali toplinu bunsa dok ostali ne budu gotovi.
  • Bunsi se odlično podgrijavaju i u mikrovalnoj.
  • Posudu za parenje nakon korištenja isperite, spužvicom bez deterdženta očistite ostatke, ako ih ima, a onda prođite limunom po površini za uklanjanje mirisa, opet , ako ih ima. Pustite da se osuši i to je to.

Piletina

  • Dok se bao bunsi dižu, stavite piletinu narezanu na komadiće poput nuggetsa u jogurt i sol i ostavite da se marinira sve dok ne krenete pariti bunse.
  • Kada krenete pariti bunse, možete krenuti s paniranjem piletine. Sve sastojke za paniranje promiješajte u jednoj dubokoj posudi, a onda u to uvaljajte mariniranu piletinu.
  • U tavi zagrijte minimalno 2 prsta ulja i pržite piletinu sa svake strane po 2-3 minute, ovisno o veličini komada.

Sticky umak

  • Dok se prži piletina, simultano pripremite sticky umak. Dodajte u posudu sve sastojke i stavite na laganu vatru da se sve ugrije i rastopi. Konstantno miješajte. Nakon 1 minute kuhanja, umak je gotov.
  • Paniranu, pečenu piletinu uvaljajte u umak.

Slaganje bunsa

  • Lagano odvojite bunse po sredini kako ste ih preklopili.
  • Na dno dodajte salate po želji. Ja volim iceberg.
  • Dodajte zatim sticky piletinu, a gore kosani mladi luk i crni i bijeli sezam.

You may also like

Leave a Comment