Tart od naranče

by Slavonka

Obožavam citruse i citrusaste deserte! Ovim desertom prizivam toplo, pravo proljeće pa da uživamo vani u društvu i odličnom tartu!

Potrebno vam je:

Za tart promjera 22cm

Tart kora:

190g brašna glatkog

40g šećera u prahu

Prstohvat soli

120g maslaca hladnog narezanog na kockice.

1 žlica vanilije

1 žlica Dr.Oetker ekstrakta od naranče

1 vrećica Dr.Oetker korice naranče

Curd od naranče (400ml)

40g maslaca

200g šećera

1 jaje

3 žumanjka

170ml svježe iscjeđenog soka od naranče (cca 3 naranče)

1 žlica korice naranče svježe

Dodatno za kremu:

250g mascarpone sira

200ml nezaslađenog vrhnja za šlag

Talijanska meringue krema

3 bjelanjka 

1 žlica limuna

150g šećera

100ml vode

Prvo pripremite koru. U posudu dodajte sve sastojke i umijesite tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 1.5h.

Kalup za tart dobro premažite maslacem.

Koru za tart razvljajte na pola cm debljine pa prvo izrežite dno na veličinu dna kalupa.

Smjestite dno u kalup.

Od ostataka tijesta izrežite trake za stranice i smjestite ih u kalup te prstima spojite s dnom.

Pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta i pustite da se ohladi u kalupu u potpunosti.

Iduće pripremite curd kako bi se prohladio.

U posudu za kuhanje dodajte šećer, jaja, žumanjke, koricu naranče te svježe isjeđeni sok od naranče. Promiješajte pjenjačom pa stavite kuhati na umjerenu vatru uz konstantno miješanje.

Kad krene kuhati, kuhajte još 5 minuta uz miješanje. Na kraju dodajte maslac i promiješajte.

Curd istresite u drugu posudu za hlađenje.

Za kremu, u posudu za miksanje dodajte mascarpone te hladno nezaslađeno vrhnje za šlag. Miksajte kratko, samo da se sjedini.

Dodajte 250ml prohlađenog naranča curda i miksajte dok ne dobijete srednje čvrstu smjesu poput šlaga.

Tu kremu rasporedite po pečenoj kori.

Za talijansku meringue kremu, bjelanjke i limun stavite u posudu za miksanje i miksajte dok se bjelanjci ne zapjene i ne krenu poprimati oblik snijega od bjelanjaka.

Za to vrijeme u drugu posudu dodajte šećer i vodu i topite na laganoj vatri do konzistencije sirupa temperature 115c. 

Sirup u laganom mlazu dodajete bjelanjcima koji se miksaju i ujedno pasteriziraju.

Kada ste dodali sav sirup, miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti vrh bjelanjka.

Meringue prebacite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa ukrasite površinu tarta s malim zvjezdicama.

Zvjezdice brenerom karamelizirajte i ohladite tart na 1h u hladnjaku prije posluživanja.

You may also like

Leave a Comment