Sve iz rerne + ideje za ostatke

by Slavonka

“Ajmo ručat’..” je novi serijal koji pokrećem na svojoj stranici, a tu ću dijeliti neke poznate i manje poznate recepte iz moje kuhinje za brze i jednostavne ručkove, kao i za one koji se malo dulje pripremaju, ali zato daju dovoljno ostataka za više obroka.

Ovo je ideja moje majke koju sam prisvojila još u studentskim danima. Menza nije uvijek bila opcija zbog posla, a ovako bih dobila dosta mesa i priloga za više dana i više različitih obroka.

Prije par godina sam ovu ideju podijelila i na jednom portalu, a feedback je bio izvrstan pa je vrijeme da to podijelim i na svojoj stranici! Ovaj recept se nešto dulje peče jer ipak cijelo pile u pitanju, ali nakon prvog obroka, meso otkostite i pomiješajte sa ostatkom priloga pa ga koristite za druga jela poput – punjenih, zapečenih tortilja ili brzog salata obroka!

Ova mjera je za nas dvoje, i imali smo nakon prvog obroka još dva dana ručak (upravo tortilje i salatu). Ako vas je više, slobodno pecite dva pileta i stavite više riže! Prilagodite sebi recept koliko god možete jer vi najbolje poznajete navike vaše obitelji.

TIPS AND TRICKS
Ako nemam temeljca ili juhe za podlijevanje riže, otopim jednu kocku za juhu u vreloj vodi i time podlijem.

Potrebno vam je:
Za dvije osobe+ostaci
1 cijelo pile od 1,3kg
150g smrznute mješavine grašak mrkva
100g riže okruglog ili dugog zrna (ja sam imala okruglog pa sam nju koristila)
300g vode ili temeljca

Za pile začini:
1 žličica soli (8g ima žličica)
1 žličica suhog luka u granulama (ja kupim u Eurospinu, najjeftinij je , a stvarno dobar)
1/2 žličice crvene slatke paprike

Pećnicu uključite na 180 stupnjeva i pustite da se zagrije.

U dovoljno dubok pekač ili tepsiju prvo istresite rižu, zatim dodajte smrznuti grašak i mrkvu pa sve podlijte s toplim temeljcem.

Začine promiješajte pa time istrljajte pile sa svih strana.

Pile stavite na rižu, pokrijte folijom i pecite 50 minuta.

Nakon 50 minuta skinite foliju i pecite još 40 minuta, odnosno, dok pile ne dobije lijepu zlatnu boju i koricu.

Što sa ostacima?

Nakon što smo ručali, pile sam otkostila u potpunosti i pomiješala sa ostatkom priloga. Idući dan smo jeli punjene tortilje, zapečene u pećnici.

Recept je vrlo jednostavan, napunite tortilje, dodate malo sira , ako želite, zarolajte, slažite u namašćeni protvan, prelijte gore mješavinom mascarpone sira i kiselog vrhnja s malo vlasca (omjer 1:1, znači , 3 žlice mascarpone: 3 žlice vrhnja) i zapecite na 220 stupnjeva, 30 minuta.

Iduće jelo je još jednostavnije – ostatke smo dodali klasičnoj salati koju uvijek imamo, pomiješali i to je to. Ovo je bila kao hladna salata, a možete i ugrijati ostatke pa da bude hladno-topla. Od dresinga ništa posebno – samo dobro maslinovo ulje i malo jabučnog octa.

You may also like

Leave a Comment