Remorker

by Slavonka

Dala sam si par dana da pokušam skupiti par nekih suvislih riječi kojima bih se, za svoju dušu, oprostila od Njega. I ok je ako ne shvaćate zašto su ljudi povezani s čovjekom kojeg u biti ne poznaju, ok je to jer to znači da On nije bio vaš Netko…

Balaševića sam počela slušati tako što je sestra ostavila svoju playlistu na kompu. Ona se odselila od kuće i otišla u daleku Pulu, a ja emotivac bih, kad mi je nedostajala, puštala njene playliste..tu je bio Đole, Galija, Čorba, Merlin, EKV… i dan danas to su mi najdraži umjetnici, a Đole je obiteljski bio br.1.

Tada mi je glavna pjesma bila „Citron pesma“ jer se spominje Lenka, a to je jedan od nadimaka moje sestre… (ona sad ovo čita i u nevjerici je jer u to doba nismo bile nešto najbolje haha, znate kako je to, ja najmlađa i cinkaroš hehe)

Tu se rodila ljubav prema djelu ovog Čovjeka i nikada ga nisam idealizirala, samo sam uživala u stihovima, govorima i knjigama…

Balašević me povezao s jako puno divnih ljudi, a jedan od njih je Neven, baš baš moj Netko! S njim sam otišla i na prvi njegov koncert…neke izvođače je dovoljno vidjeti jednom uživo, ali ne i Njega..išli smo nekoliko puta i svaki put je bila ista magija, nekoliko tisuća ljudi u isti glas pjevaju, osjećaju i uživaju…mislim da se ne može puno ljudi pohvaliti s tom činjenicom… Nije tu bilo koreografije, specijalnih efekata…samo Đole i nekoliko tisuća bistrookih…

2011. smo ga upoznali na projekciji Njegovog filma! Rekao mi je kako imam „lepo kratko ime“ , potpisao mi se u knjigu „Kao rani mraz“ pa dodao kako bi meni bilo lako potpisivati se, „samo napišeš Ena i svi znaju tko je..“

Prošle subote sam bila tužna i krenula sam raditi ovu tortu kako bih skrenula misli…na kraju sam u potpunoj tišini nekoliko sati radila kolač, a u glavi sam vrtila najdraže stihove, citate iz knjiga, uspomene i govore… i zato se ova torta zove Remorker, po Našoj Njegovoj pjesmi, kao moj omaž Njemu koji me nije poznavao, a bio je „svugde u mom svemu“…

I sad čekam priliku da odem u Novi Sad, u moju Plavu Frajlu, naručim tvoju „Bože, bože..“ od tamburaša i  koji fićok rakije…

A nad Novim Sadom primirje, prolazi još jedan dan bez Nj…

#Đotovi

Dala sam si par dana da pokušam skupiti par nekih suvislih riječi kojima bih se, za svoju dušu, oprostila od Njega. I… Imal' šta slatko? Remorker European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 4 voted )

Instructions

Remorker

U čast Njemu, koji je bio "svugde u mom svemu..."

Ingredients

  

Biskvit

  • 110 g omekšalog maslaca
  • 190 g šećera
  • 3 bjelanjka sobne temperature
  • 190 g brašna
  • 1/2 vrećice Dr.Oetker praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 vrećice Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
  • 150 ml mlijeka sobne temperature
  • 3 žlice biljnog ulja

Čokoladna krema

  • 230 g čokolade tamne
  • 250 g mascarpone sira
  • 1 žličica instant kave
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag

Premaz između biskvita

  • 100 g Zest Jama od maline

Instructions

 

  • Uključite pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za tortu promjera 28cm obložite papirom za pečenje.
  • U posudu dodajte maslac i šećer pa miksajte dok ne postane bijelo i pjenasto - 3 minute.
  • Dodajte bjelanjke, jedan po jedan, konstantno miksajući.
  • U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa polovicu količine dodajte bjelanjcima i miksajte minutu.
  • U drugoj posudi promiješajte mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije pa dodajte pola količine kompletnoj smjesi. Miksajte minutu.
  • Dodajte, zatim, ostatak suhih sastojaka i tekućine pa miksajte dok se ne sjedini.
  • Smjesu rasporedite po kalupu i pecite 25 minuta.

Krema

  • Kremu radite tek kad je biskvit u potpunosti ohlađen.
  • Miksajte slatko vrhnje dok se ne krene pjeniti - minutu- dvije.
  • Dodajte mascarpone sir, miksajte 3 minute.
  • Dodajte otopljenu čokoladu, instant kavu te prstohvat soli. Sol i kava su tu čisto da pojačaju okus čokoladi. Miksajte da se sjedini.

Slaganje torte

  • Biskvit prerežite na pola, a donju polovicu premažite džemom od malina. Poklopite drugim djelom.
  • Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji i rasporedite po torti. Možete i jednostavno namazati kremu, kako god želite.
  • Stavite u hladnjak preko noći.
  • Kod posluživanja ukrasite malinama.
  • I sanjajte...

You may also like

1 comment

Suzana February 25, 2021 - 5:55 pm

Divno!
…velik i nezamjenjiv…

Reply

Leave a Comment