Flodny kolač

by Slavonka

Prije par godina u Budimpešti sam po prvi put kušala ovaj kolač na božićnom sajmu! U nazivu je pisalo “Mađarski židovski kolač od 7 slojeva”, a kroz razgovor s prodavačem sam čula i naziv Flodny.


Jako sličan našoj gibanici, ali malo intenzivniji okusi i ne radi se s korama za pitu nego sa neutralnim, masnim korama.
Prednost ovog kolača je ta što ga možete napraviti dosta prije jer što dulje stoji, to je finiji. Ima dosta sastojaka, ali vjerujte, vrijedi!

Prije par godina u Budimpešti sam po prvi put kušala ovaj kolač na božićnom sajmu! U nazivu je pisalo “Mađarski židovski kolač… Imal' šta slatko? Flodny kolač European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Instructions

 

Flodny kolač

Ukusni, slojeviti kolač!

Ingredients

  

Tijesto za protvan 25x25cmx5cm

  • 120 g omekšalog maslaca
  • 480 g glatkog brašna
  • pola žličice soli
  • prstohvat praška za pecivo
  • 150- 200 ml bijelog vina

Filovi i premazi

  • 4 žlice džema od marelice

Mak fil

  • 250 g mljevenog maka
  • 4 žlice marmelade od marelice
  • 100 ml bijelog vina
  • 60 g šećera
  • prstohvat mljevenih klinčića

Jabuka fil

  • 6 naribanih idared jabuka
  • 2 žlice marmelade od marelice
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • 2 žlice vanilija ekstrakta
  • 2 žlice šećera
  • 1 prstohvat soli

Orah fil

  • 230 g sitno sjeckanih oraha
  • 60 g šećera
  • 120 ml bijelog vina
  • 1 žlica kakaaa
  • 1 žlica marmelade od marelice

Još dodatno

  • 100 g otopljenog maslaca za premazivanje
  • 1 jaje za premazivanje na kraju

Instructions

 

Tijesto

  • Prvo promiješajte sve suhe sastojke,a onda dodajte omekšali maslac te prvo dodajte 150ml vina, ako se ne povezuje , dodajte još 50ml. Morate dobiti kompaktno tijesto.
    Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1h.

Priprema filova

  • Za mak fil, sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na umjerenoj vatri uz konstantno miješanje. Kuhajte sve dok sva tekućina ne ispari - dovoljno je minutu dvije.


    Za fil od oraha, sve sastojke stavite u posudu i opet kuhajte na laganoj vatri kako bi se sve rastopilo i povezalo. Dovoljna je minuta-dvije na vatri.


    Za fil od jabuka , sve sastojke stavite u posudu i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Tu će vam trebati dulje vremena jer jabuke imaju dosta soka.


    Pustite da se filovi prohlade.

Slaganje flodny kolača

  • Protvan namastite i dobro obložite papirom za pečenje, a ostavite si sa strane da malo visi papira kako biste kasnije lakše izvadili kolač.
  • Tijesto podijelite na 5 jednakih djelova ,a svaki dio razvaljajte na veličinu protvana. Tijesto je malo tvrdoglavo pa ćete ga morati dobro pritisnuti da bi se valjalo. Po potrebi malo pobrašnite površinu za valjanje.
  • Slaganje:

    1. Razvaljano tijesto

    2. Premažite otopljenim maslacem

    3. Premažite premazom od Maka

    4. Razvaljano tijesto

    5. Premažite otopljenim maslacem

    6. Premažite premazom od jabuka

    7. Razvaljano tijesto

    8. Premažite otopljenim maslacem

    9. Premažite premazom od oraha

    10. Razvaljano tijesto

    11. Premažite džemom od marelica

    12. Razvaljano tijesto

    13. Premažite razmućenim jajetom i lagano vilicom probodite po vrhu.

Pečenje i hlađenje

  • Pecite 1h i 20 minuta na 180 stupnjeva.


    Pustite da se ohladi 30 minuta na sobnoj temperaturi, a onda uz pomoć papira za pečenje izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi u potpunosti, najbolje preko noći.

    Bitno je da ne pustite da se ohladi u potpunosti u samoj posudi u kojoj ste ga pekli kako kore ne bi pukle kod vađenja.

    Zato si ostavite dovoljno papira sa lijeve i desne strane kako biste mogli slobodno uhvatitii dići ga iz kalupa.

    Kolač je jako visok jer je korišten kalup od 25x25cmx5cm, ako želite da bude tanji, možete ga peći u običnoj dubljoj tepsiji, ali onda morate duplati smjesu za tijesto.

    Narežite na kvadratne oblike i čuvajte u hladnjaku.

You may also like

Leave a Comment