Prije par godina u Budimpešti sam po prvi put kušala ovaj kolač na božićnom sajmu! U nazivu je pisalo “Mađarski židovski kolač od 7 slojeva”, a kroz razgovor s prodavačem sam čula i naziv Flodny.
Jako sličan našoj gibanici, ali malo intenzivniji okusi i ne radi se s korama za pitu nego sa neutralnim, masnim korama.
Prednost ovog kolača je ta što ga možete napraviti dosta prije jer što dulje stoji, to je finiji. Ima dosta sastojaka, ali vjerujte, vrijedi!
1. Razvaljano tijesto 2. Premažite otopljenim maslacem 3. Premažite premazom od Maka 4. Razvaljano tijesto 5. Premažite otopljenim maslacem 6. Premažite premazom od jabuka 7. Razvaljano tijesto 8. Premažite otopljenim maslacem 9. Premažite premazom od oraha 10. Razvaljano tijesto 11. Premažite džemom od marelica 12. Razvaljano tijesto 13. Premažite razmućenim jajetom i lagano vilicom probodite po vrhu. Bitno je da ne pustite da se ohladi u potpunosti u samoj posudi u kojoj ste ga pekli kako kore ne bi pukle kod vađenja. Zato si ostavite dovoljno papira sa lijeve i desne strane kako biste mogli slobodno uhvatitii dići ga iz kalupa. Kolač je jako visok jer je korišten kalup od 25x25cmx5cm, ako želite da bude tanji, možete ga peći u običnoj dubljoj tepsiji, ali onda morate duplati smjesu za tijesto. Narežite na kvadratne oblike i čuvajte u hladnjaku.Instructions
Flodny kolač
Ingredients
Tijesto za protvan 25x25cmx5cm
Filovi i premazi
Mak fil
Jabuka fil
Orah fil
Još dodatno
Instructions
Tijesto
Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1h.Priprema filova
Za fil od oraha, sve sastojke stavite u posudu i opet kuhajte na laganoj vatri kako bi se sve rastopilo i povezalo. Dovoljna je minuta-dvije na vatri.
Za fil od jabuka , sve sastojke stavite u posudu i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Tu će vam trebati dulje vremena jer jabuke imaju dosta soka.
Pustite da se filovi prohlade.Slaganje flodny kolača
Pečenje i hlađenje
Pustite da se ohladi 30 minuta na sobnoj temperaturi, a onda uz pomoć papira za pečenje izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi u potpunosti, najbolje preko noći.