Kako sam doznala jako lijepe vijesti, odlučila sam to proslaviti dobrom hranom. Inače mi ne smeta paliti pećnicu i peći kolač ali kad sam vidjela domaće jagode, odmah sam zamislila ovaj cheesecake koji se ne peče pa je ispala win win situacija – jest ćemo cheesecake a u kući će nam biti optimalna temperatura. J
Kada radim cheesecake koji se ne peče, moj omiljeni keks je Plazma. Volim kakvu aromu ima kad se pomiješa s otopljenim maslacem a i super je sitno mljevena, što daje posebnu hrskavost kada se u potpunosti ohladi.
Ovo je temeljni recept za cheesecake koji se ne peče i možete ga u potpunosti prilagoditi vlastitom ukusu. Ja ne stavljam puno šećera pa svakako probajte i ako je potrebno pojačajte količinu šećera.
Podloga i okvir
- 300 g mljevenog Plazma keksa
- 100 g otopljenog maslaca/margarina
- 150g Plazma keksa za okvir cheesecakea
- 100 ml hladnog mlijeka
Krema
- 300 g krem sira (tipa ABC, Philadelphia)
- 200 g ricotta sira
- 50 šećera
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2 vrećice želatine
- 300 g jagoda, narezanih
- korica limete i sok od pola limete
- Kalup za tortu s odvojivim dnom premažite maslacem.
- U posudu istresite mljeveni plazma keks i dodajte otopljeni maslac. Sve dobro promiješajte, istresite u kalup i utisnite dno.
- Odmah posložite rub torte tako što Plazma kekse kratko umočite u mlijeko i slažete ih jedan do drugoga, lagano utiskivajući u mljeveni keks. Mlijeko je tu čisto da se uspiju zalijepiti jedan za drugog.
- Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
- U posudu stavite krem sir, riccota sir i šećer i mikserom izradite.
- Dodajte vrhnje za šlag, sok od limete i koricu i izradite u čvrstu kremu.
- U posebnoj posudici pripremite želatinu po naputku s pakiranja i pustite da nabubri.
- Nabubrenu želatinu otopite u mikrovalnoj i dodajte kremi od sira. Promiješajte mikserom.
- Odvojite pola kreme u posebnu posudu i dodajte kremi narezane jagode. Mikserom promiješajte kako bi se jagode što više usitnile.
- Na podlogu od keksa prvo istresite kremu od jagoda a zatim gore istresite ostatak kreme od sira.
- Stavite u hladnjak da se ohladi, najbolje preko noći.
Dobar tek 🙂
Ena sa Foodgasma 🙂