Bagelsi

by Slavonka

Godinama radim sama svoje bagelse jer su mi omiljeno pecivo za sendviče, pulled pork, doručak… jednostavni su jako, ali treba par sati da bi se napravili! Uvijek ih radim više pa ih zamrznem i bez problema odmrzavam u tosteru!

Što se tiče posipa, možete biti kreativni, možete ne posuti ništa ili samo čistu sol, na vama je! Ja volim koristiti domaći “Everything but a bagel seasoning”, a u receptu otkrijte kako da ga i vi napravite…

Na mom instagramu imate video pripremu među reelsima pa možete vidjeti kako to moj Kićo i ja radimo!
#KitchenAidambassador #KitchenAidCroatia

Godinama radim sama svoje bagelse jer su mi omiljeno pecivo za sendviče, pulled pork, doručak… jednostavni su jako, ali treba par sati… Šta ima za jest? Bagelsi European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Instructions

Bagels

Omiljeno pecivo! Fino, a fotogenično!

Ingredients

  

Bagelsi

  • 320 ml tople vode
  • 1 vrećica (10g) Dr.Oetker kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2 žlice soli

Everything but a bagel posip

  • 1 žlica sezama
  • 1 žlica crnog sezama (može umjesto ovoga i mak)
  • 1 žlica sušenog crvenog luka u granulama
  • 1/2 žlice sušenog češnjaka
  • 1/2 žlice cvijeta soli

Ostalo

  • 1 jaje za mazanje
  • Voda za kuhanje bagela

Instructions

 

Bagels

  • Za početak toploj vodi dodajte šećer i kvasac, promiješajte i pustite da toplom 5 minuta da se zapjeni!
  • U posudu za miksanje dodajte brašno i sol pa promiješajte lagano rukama.
  • Dodajte mješavinu kvasca, vode i šećera i miksajte!
  • Prvo ćete dobiti neujednačenu smjesu, miksajte barem 3-5 minuta dok se dobijete glatko tijesto.
  • Ako radite ručno, postupak je isti samo ćete morati dulje mijesiti. Prvo sve sastojke promiješajte rukom u posudi,a onda prebacite na radnu površinu i mijesite dok ne dobijete ujednačeno tijesto! Sveukupno će vam trebati do 10 minuta da umijesite tijesto ručno.
  • Nauljite posudu pa u nju stavite tijesto, pokrijte vlažnom krpom i stavite na toplo da se diže 1h.
  • Ja uvijek tijesto dižem u pećnici, a trik za savršenu temperaturu za dizanje je taj da upalite samo svjetlo u pećnici. Toplina svjetla je dovoljna da se tijesto fino digne!
  • Nakon dizanja, tijesto kratko premijesite na radnoj površini pa izrežite na 8 jednakih djelova. Možete i vagati svaki ako želite, a možete oblikovati tijesto u krug pa narezati na 8 jednakih djelova - trokutića.
  • Svaki trokutić oblikujte u kuglu tako da vrhove trokutao okrenete prema unutra.
  • Svaku kuglu, zatim, na suhoj površini rukom oblikujte u pravilnu, glatku kuglu. Stavite kuglu na površinu, pa dlanom kružnim pokretima rolate tijesto konstantno stvarajući lagani pritisak. Postupak se jasno vidi u videu pa trk na moj IG i među reelsima imate taj video (@slavonka.hr)
  • Kada ste taj postupak ponovili sa svim kuglama , pokrijte ih vlažnom krpom i pustite 30 minuta da odmore.
  • Nakon odmaranja, vrijeme je da oblikujemo bagelse!
  • Pobrašnite prste pa palcem probijte rupu u sredini tijesta.
  • Rolajte, zatim, kažiprstima tu rupu lagano ju šireći na širinu od cca 4 cm. Budite nježni i polako to radite.
  • Kada ste ih sve oblikovali onda pređite na kuhanje.
  • Zavrijte vodu u loncu. Neka imaju dosta vode kako bi slobodno plutali na površini. Također, nemojte krcati previše bagela odjednom ili slagati jedan na drugi. Bitno je da im ostavite prostora jer će se malo proširiti kod kuhanja.
  • Pažljivo uronite bagel u vodu. Prvo ide gornja strana bagela! Sa svake strane ih kuhajte točno 1 minutu! Štopajte si vrijeme za svaki jer ćete na taj način biti sigurni da neće biti žilavi nego savršeno chewie! U nedostatku hrvatske riječi poslužit će moja izvedenica : *Žvakasti* haha!
  • Znači, kad prođe prva minuta, pažljivo okrenete bagel pa kuhate još jednu minutu.
  • Bagelse vadite uz pomoć cjediljke i dobro ih ocijedite. Slažite ih u uljem premazani protvan.
  • Nije problem ako vam ne mogu svi stati odjednom, možete ih peći i na dva puta, neće im ništa biti dok čekaju.
  • Razmutite jaje pa dobro premažite svaki bagel. Ne bojte se ako vam izgledaju naborano, kod pečenja će se to sve ispraviti.
  • Pospite zatim posipom po želji. Možete koristiti ovaj moj posip ili ih posuti samo s sezamom. Možete ih samo posoliti, a možete i bez ikakvog posipa samo nemojte ne premazati jajima. To im daje lijepu boju!
  • Pečete ih na 220 stupnjeva, 20 minuta!
  • Možete ih čuvati u zatvorenoj posudi do tjedan dana, a možete ih smrznuti i odmrzavati u tosteru bez problema!

Posip

  • Sve sastojke promiješajte. Nećete potrošiti sve ovo za 8 bagelsa pa si slobodno spremite u teglicu ostatak. Odličan je to začin i za salate, pečena jaja i sl.

You may also like

Leave a Comment