Najbolja pita od jabuka

by Slavonka

Ovo je stari recept koji sam odlučila danas opet raditi jer vani sve miriše na jesen. Iako je skoro ljeto, iako sam mislima već na moru, ne smeta mi ovih par dana proljetne jeseni. Taman da napravim ovu divnu pitu! Nije lijepa, ali što je finaaaaa…uh…

Iako je u suštini jako jednostavna, postoji puno jednostavnih faktora koje morate dovesti do savršenstva da bi se ona doista topila u ustima. 

Prvo svakako trebate napraviti karamelu, tj. Dulce de Leche! Da biste postigli savršeni dulce, potrebno je pružiti malo ljubavi i vremena. Druga opcija je kupiti gotovi proizvod!

Ovo je stari recept koji sam odlučila danas opet raditi jer vani sve miriše na jesen. Iako je skoro ljeto, iako sam… Imal' šta slatko? Najbolja pita od jabuka European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 3 voted )

Instructions

 

Najbolja pita od jabuka

Ingredients

  

Jednostavno prhko tijesto

  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 300 g brašna

Fil

  • 500 g jabuka narezanih na kockice
  • 1 žlica Dr.Oetker gustina
  • 1,5 žličica cimeta
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica tople vode

Dulce de Leche

  • 3 šalice masnog mlijeka
  • 1 šalica šećera
  • Na vrh noža sode bikarbone

Instructions

 

Dulce de leche

  • Stavite mlijeko i šećer kuhati. Kada se šećer otopio dodajte sodu bikarbonu i ostavite da kuha na laganoj vatri. Povremeno miješajte dok se ne zgusne karamela. Za to će vam trebati oko 1,5h do 2h. Kada mlijeko poprimi karamel boju i lagano se zapjeni i zgusne, a na dnu posude ostaje trag od kuhače - dulce de leche je gotov.

Prhko tijesto

  • Kako biste dobili savršeno prhko tijesto, koristite maslac. Možete koristiti i margarin, ali maslac daje svoju posebnu aromu i omogućuje da se tijesto topi u ustima. Od kad pravim prhko tijesto ili kekse, uvijek se koristim jednostavnim receptom 1:2:3, u prijevodu: jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna i voila, savršeno tijesto je tu.  

Slaganje pite

  • Jabuke očistite i narežite na kockice. Dodajte jabukama kukuruzni škrob,, cimet i žlicu meda te žlicu tople vode. Količinu začina prilagodite onako kako vama odgovara. Ako volite, možete dodati i muškatni oraščić.
  • Tijesto rasporedite u kalup za pitu. Stavite ga peći na 10 minuta na 180 stupnjeva. Kada je polupečeno, dno premažite 1 žlicom Dulce de lechea, poslažite po njemu jabuke i prelijte s još 3 žlice karamele. Pecite još 15 minuta na istoj jačini. Poslužite uz još karamele i sladoled od vanilije.
  • Ako vam je ostalo nešto tijesta kod oblikovanja, možete ga naribati gore kada stavite jabuke i peći sve zajedno! Sve se da iskoristiti 🙂

You may also like

Leave a Comment