Twix keksi

by Slavonka

Taman za vikend, uz kavicu. Ako ne volite slatko, neće vam se svidjeti ni ovi keksići! Neodoljivo podsjećaju na poznate twix čokoladice, a opet su finiji keksići jer su domaći!

Recept nije kompliciran, a ovi keksi su idealni i za druge kombinacije, s džemom, čokloadom i sl.

Ponosna KitchenAid Croatia ambasadorica!

Taman za vikend, uz kavicu. Ako ne volite slatko, neće vam se svidjeti ni ovi keksići! Neodoljivo podsjećaju na poznate twix čokoladice,… Imal' šta slatko? Twix keksi European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Instructions

Twix keksi

Domaći twix keksići!

Ingredients

Karamela

  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
  • 90 g maslaca sobne temperature
  • 120 ml slatkog vrhnja za šlag

Keksići -cca 30 komada debljine pola cm, širine 5cm

  • 110 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 bjelanjak sobne temperature
  • Na vrh noža praška za pecivo
  • 190 g glatkog brašna

Ostalo

  • 140 g tamne čokolade

Instructions

Karamela

  • Prvo napravite karamelu kako bi vam se stigla ohladiti. U posudu s debljim dnom dodajte šećer i vodu. Stavite na srednje jaku temperaturu i pustite da se otopi. Oduprite se svim mogućim nagonima za miješanje i pustite da se topi. Prvo će vam kuhati i jako pariti dok voda ne ishlapi, zatim će početi kuhati gusti mjehurići, nakon otprilike 3-5 minuta. Kad krenu gusti mjehurići pažljivo gledajte promjene boje. Kada dođe do svjetlo smeđe boje, vrijeme je da ubacite maslac.
  • Kad ubacite maslac, počet će jako kuhati. Sada smijete miješati. Miješajte sve dok ne primijetite da se maslac otopio u potpunosti, otprilike 2-3 minute.
  • Na kraju dodajte slatko vrhnje, opet će početi jako kuhati s velikim mjehurićima. Kuhajte s vrhnjem još 5 minuta uz miješanje.

    Odmah karamelu istresite u posudu kako se ne bi više kuhala. Pustite da se ohladi, možete ju čak i u hladnjak staviti samo ju poklopite.

Keksići

  • Za početak upalite pećnicu na 180 stupnjeva, a veliku posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
  • U posudu za miksanje dodajte maslac, šećer u prahu te na vrh noža praška za pecivo.
  • Miksajte 3 minute dok se maslac i šećer u prahu ne sjedine. Dodajte zatim bjelanjak i miksajte minutu. Nakon toga postepeno ubacujte brašno konstantno miskajući.
  • Miksajte minutu -dvije dok ne dobijete homogenu smjesu.
  • Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj povrišini. Valjajte na debljinu od pola cm , znači ne pretanko. Okruglim rezačem promjera 5cm režite keksiće. Posložite ih u posudu za pečenje. Dajte im razmaka kako bi imali prostora proširiti se.

    Kekse pecite 10 minuta. Nakon pečenja ih pustite da se prohlade u posudi za pečenje pa ih pažljivo stavite na žicu za hlađenje. Kako se budu hladili, tako će postajati čvršći.

Slaganje twix keksa

  • Otopite čokoladu u mikrovalnoj ili na pari. Ja sam stavila čokoladu u vatrostalnu posudu i stavila ju u ugašenu pećnicu nakon pečenja keksića. Otopi se za 5 minuta!
  • Na svaki keksić u sredinu stavite 1 žličicu karamele. Pustite ih onda na zraku 5 minuta.
  • Zatim prelijte po polovici keksa s karamelom otopljenu čokoladu i pospite gore, ako želite, cvijet soli. Ne morate, to ja jako volim posoliti deserte! 🙂
  • Stavite ih u hladnjak na 10-15 minuta da se čokolada stisne.

You may also like

Leave a Comment