Domaći kečap

by Slavonka

Mogu reći da je ovo definitivno moja omiljena zimnica! U suštini je to šalša, ali u majka to uvijek kuha pod nazivom “kečap”, a ako majka Mirica to tako kaže, onda to tako moramo zvati svi! Sad kad smo taj dio rasčistili, ajmo malo više o kečapu!

Ja ga koristim na pizzi, u umacima, bolognese-u naročito, kao dodatak nekom gulašu, čobancu…stvarno obožavam ovu recepturu! Nije ništa komplicirano, samo treba dobre volje i sastojaka, ofkors!

Mogu reći da je ovo definitivno moja omiljena zimnica! U suštini je to šalša, ali u majka to uvijek kuha pod nazivom… Šta ima za jest? Domaći kečap European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 6 voted )

Instructions

 

Domaći kečap

Za pizze, umake, za gulaš, za život..

Ingredients

  

  • 5 kg rajčica (ove godine sam koristila pelate, možete bilo koje)
  • 2 velike glavice crvenog luka
  • 1.5 kg paprike babure
  • 1 žlica mljevenog papra
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice soli
  • 100 ml vinskog octa
  • Par listova lovora
  • 2 šake svježih listova bosiljka

Instructions

 

  • Prije nego krenete pripremati kečap, savjetujem vam da pripremite staklenke! Ja volim koristiti različite zapremnine jer mi ne treba uvijek 1l kečapa, nekad trebam samo 100ml pa mi je zgodno imati različite količine.

    Od ove količine ćete dobiti cca 5l kečapa tako da priredite si teglica za tu količinu.

  • Operite i očistite rajčice pa ih narežite na četvrtine. Isto tako i papriku operite, očistite i narežite na četvrtine. Luk očistite i narežite na osmine kako bi se lakše skuhao.
  • Rajčicu, papriku i luk stavite u jednu posudu i stavite kuhati.
  • Promiješajte povremeno pošto rajčica zna malo zagoriti.
  • Nakon što smjesa prokuha, kuhajte još pola sata kako bi se fino sve raskuhalo.
  • Ugasite vatru i na pasirku za rajčicu kompletnu količinu propasirajte.
  • Pasiranu tekućinu vratite natrag u lonac za kuhanje i stavite opet kuhati na umjerenu vatru.
  • Dodajte lovorov list, sol, papar, vinski ocat i šećer. Pustite da prokuha pa kušajte i prilagodite okus. Možete dodati i feferone ako volite da bude jako ljut.

    Ako ne volite uopće pikantno, onda dodajte papar postepeno pa kušajte.

  • Kečap kuhate do željene gustoće. Ja ga kuham svega 30 minuta jer mi se sviđa kad nije pregust.
  • Pred kraj dodam unutra svježe listove bosiljka i kratko štapnim mikserom ih usitnim kako bi se bolje rasporedili po kečapu.
  • Još vreli kečap ulijte u čiste staklenke, stavite celofan na čep, dobro zatvorite i okrenite naopako na par minuta kako bi staklenka povukla vakum.
  • Otvoreni kečap čuvajte u hladnjaku do dva tjedna ili dok ne primjetite promjenu na njemu.

You may also like

Leave a Comment