Buhtle s jagodama

by Slavonka

Majka je napravila džem od jagoda, a ja jedva dočekala da ga umotam u divno tijesto za buhtle. Ovo tijesto je tako mekano, podatno i lagano za raditi da ćete poželjeti svaki dan si raditi nekakve buhtlice. Priprema je jako jednostavna, jedino ga morate pustiti da se lijepo digne i onda će najbolje surađivati!

#KitchenAidambassador

Otkad imam Kiću, obožavam raditi dizana tijesta! Brzo umijesi, pokupi svo brašno i sjedini tijesto za čas!

Majka je napravila džem od jagoda, a ja jedva dočekala da ga umotam u divno tijesto za buhtle. Imal' šta slatko? Buhtle s jagodama European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Instructions

Buhtle s jagodama

Majka napravila džem od jagoda, a ja jedva dočekala umotati ga u divno, meko tijesto za buhtle!

Ingredients

  • 510 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica Dr.Oetker suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 60 g omekšalog maslaca + još 10g za premazivanje posude za pečenje
  • 1 jaje sobne temperature
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica suncokretovog ulja za premazivanje posude
  • 300 g maminog džema od jagode
  • 1 jaje za premazivanje
  • 50 g šećera za posipanje

Instructions

  • U posudu za miksanje dodajte toplo mlijeko, Dr.Oetker suhi kvasac i šećer. Promiješajte i ostavite 10 minuta da se kvasac zapjeni
  • Smjesi kvasca i mlijeka dodajte brašno, na Kiću stavite kuku za tijesto i promiješajte prvo na najnižoj brzini, a kada su se sastojci malo povezali, pojačajte na srednju brzinu.
  • Svakako preporučam da prvo promiješate sastojke s ravnom lopaticom, a onda promijenite na kuku za tijesto. Na ovaj način se najbolje sjedine sastojci.
  • Smanjite brzinu na Kići, dodajte 1 jaje koje ste prethodno razmutili i miksajte dok se jaje ne sjedini.
  • Kada se jaje sjedinilo, dodajte 60 g omekšalog maslaca i sol.
  • Mijesite 5 minuta dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
  • Tijesto prebacite u nauljenu posudu, pokrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1h
  • Ako želite biti sigurni da će tijesto imati ugodnu atmosferu, u pećnici uključite samo svjetlo i stavite tijesto unutra i zatvorite. Toplina svjetla je taman ta temperatura koja je pogodna za dizanje tijesta! To prakticiram sa svim dizanim tijestima i bude super.. Svakako neka tijesto bude pokriveno kako se ne bi stvorila korica!
  • Nakon dizanja, tijesto prebacite na dasku za rezanje! Ovo tijesto je podatno i masno pa vam neće trebati brašno za posipanje podloge!
  • Tijesto razvaljajte na dimenzije od cca 45x25 cm te ga izrežite na 18 kvadratića podjednake veličine.
  • U sredinu svakog kvadratića stavite žličicu džema od jagoda.
  • Za formiranje buhtlice prvo malo rastegnite sve strane kvadratića.
  • Pažljivo preko džema presavijte strane i prstima slijepite ta dva djela kako se ne bi odlijepili.
  • Zatim srolajte po dužini u buhtlu.
  • Namastite nižu posudu s maslacem. Ja koristim posudu 32x20 cm, visine 4cm. Volim u pliću jer se onda fino napravi gore trbuščić kad se dignu 🙂
  • Buhtlice posložite jednu do druge u namašćenu posudu. Pokrijte krpom i ostavite da se diže još 1h!
  • Pećnicu uključite na 190 stupnjeva.
  • Nakon 1h dizanja, premažite buhtlice s razmućenim jajetom i pospite gore šećerom.
  • Pecite 30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  • Poslužite uz još šećera u prahu, ako volite još zasladiti!
  • Čuvajte ih u zatvorenoj posudi ili vrećici. Fine su i drugi dan, iako vam neće ništa ostati za drugi dan 🙂

You may also like

Leave a Comment