Ovo je jedini način na koji sam htjela jesti smokve kad sam bila manja! Mnogima omiljeni slatkiš djetinjstva, a možete zamisliti koliko su finije kad su domaće!

link za IG
Potrebno vam je:
Za keks:
110g omekšalog maslaca
100g šećera
1 jaje
1 žlica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
Korica od pola naranče
180 g glatkog brašna
Prstohvat cimeta
Pola žličice sode bikarbone
Prstohvat soli
Za punjenje od smokve
250g suhih smokava
120ml vode
Sok od pola naranče
Korica od pola naranče
1 žličica cimeta
Prstohvat soli
2 žlice meda
Za početak pripremite tijesto. U posudu stavite omekšali maslac i šećer pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu – otprilike tri minute.
Dodajte, zatim, jaje i vaniliju i koricu naranče pa miksajte dok se dobro ne sjedini i ne postane pjenasto – otprilike tri minute.
U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno,cimet i sodu bikarbonu pa to prosijte u smjesu od maslaca i šećera te jaja.
Miksajte minutu da se sjedini.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1.5h.
Dok se tijesto hladi, pripremite punjenje.
Sve sastojke za punjenje osim meda stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, odnosno, dok tekućina ne ispari.
Stavite tako kuhane smokve u posudu od blendera ili food procesora, dodajte med i miksajte dok ne dobijete gustoću paste.
Punjenje prebacite u slastičarsku vrećicu za lakše nanošenje.
Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a posudu za pečenje obložite papriom za pečenje.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u dimenziju 25×35 cm.
Pazite da rubovi budu ravni, pa ih poravnajte nožem.
Tako razvaljano tijesto izrežite na tri trake 3x35cm.
Po sredini – po dužini trake nanesite smjesu od smokava. Bit će dovoljno 1cm debljine tako da imate za sve tri trake.
Sada zatvorite štrudlice tako da lijevu i desnu stranu trake dignete prema gore i zaljepite na vrhu.
Slažite štruce štrudlica u posudu za pečenje tako da strana gdje je spoj bude prema dolje.
Pomozite si sa dugačkom spatulom ili nožem za prenošenje u posudu za pečenje.
Pecite 20-25 minuta, a onda pustite da se prohladi na posudi za pečenje.
Izrežite u štrudlice debljine 5cm.
Čuvajte u zatvorenoj posudi.