Štrudlice

by Slavonka

Ovo je jedini način na koji sam htjela jesti smokve kad sam bila manja! Mnogima omiljeni slatkiš djetinjstva, a možete zamisliti koliko su finije kad su domaće! 

link za IG

Potrebno vam je:

Za keks:

110g omekšalog maslaca

100g šećera

1 jaje

1 žlica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije

Korica od pola naranče

180 g glatkog brašna

Prstohvat cimeta

Pola žličice sode bikarbone

Prstohvat soli

Za punjenje od smokve

250g suhih smokava

120ml vode

Sok od pola naranče

Korica od pola naranče

1 žličica cimeta

Prstohvat soli

2 žlice meda

Za početak pripremite tijesto. U posudu stavite omekšali maslac i šećer pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu – otprilike tri minute.

Dodajte, zatim, jaje i vaniliju i koricu naranče pa miksajte dok se dobro ne sjedini i ne postane pjenasto – otprilike tri minute.

U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno,cimet i sodu bikarbonu pa to prosijte u smjesu od maslaca i šećera te jaja.

Miksajte minutu da se sjedini.

Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1.5h.

Dok se tijesto hladi, pripremite punjenje.

Sve sastojke za punjenje osim meda stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, odnosno, dok tekućina ne ispari.

Stavite tako kuhane smokve u posudu od blendera ili food procesora, dodajte med i miksajte dok ne dobijete gustoću paste.

Punjenje prebacite u slastičarsku vrećicu za lakše nanošenje.

Pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a posudu za pečenje obložite papriom za pečenje.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u dimenziju 25×35 cm.

Pazite da rubovi budu ravni, pa ih poravnajte nožem.

Tako razvaljano tijesto izrežite na tri trake 3x35cm.

Po sredini – po dužini trake nanesite smjesu od smokava. Bit će dovoljno 1cm debljine tako da imate za sve tri trake.

Sada zatvorite štrudlice tako da lijevu i desnu stranu trake dignete prema gore i zaljepite na vrhu.

Slažite štruce štrudlica u posudu za pečenje tako da strana gdje je spoj bude prema dolje.

Pomozite si sa dugačkom spatulom ili nožem za prenošenje u posudu za pečenje.

Pecite 20-25 minuta, a onda pustite da se prohladi na posudi za pečenje.

Izrežite u štrudlice debljine 5cm.

Čuvajte u zatvorenoj posudi.

You may also like

Leave a Comment