Čvarkuše

by Slavonka

Dosta ljudi ne voli čvarke ali voli čvarkuše! Ja volim oboje, ne diskriminiram! Čvarkuše su idealan snack za druženja, PMS, dobre filmove ili sve zajedno…

Tijesto za čvarkuše je bazično, dizano tijesto i nema pretjerane filozofije osim jednog pravila – morate ih ostaviti da odmore i da se dignu nakon rezanja! Tako će biti fino hrskave izvana a iznutra mekane kao dušica.

Svi imamo nekakav svoj recept za čvarkuše, meni je moj najbolji pa će možda i vama biti!

Ovaj recept vam donosim u suradnji s KitchenAid Croatia!

Dosta ljudi ne voli čvarke ali voli čvarkuše! Ja volim oboje, ne diskriminiram! Čvarkuše su idealan snack za druženja, PMS, dobre filmove ili sve zajedno... Šta ima za jest? Čvarkuše European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Instructions

 

Čvarkuše

Dosta ljudi ne voli čvarke ali voli čvarkuše! Ja volim oboje, ne diskriminiram! Čvarkuše su idealan snack za druženja, PMS, dobre filmove ili sve zajedno...
Prep Time1 hr
Cook Time15 mins

Equipment

  • KitchenAid Artisan mixer

Ingredients

Tijesto

  • ½ žlice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 5 žlica mlake vode
  • 250 ml vode
  • 17 žlica glatkog brašna(+ još 5 za valjanje)
  • 1,5 žličica soli

Fil

  • 200 g čvaraka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica suhog luka (ako želite)

Instructions

Kvasac

  • Prvo oživite kvasac.
    U posudicu dodajte kvasac, šećer i 5 žlica mlake vode. Promiješajte i pustite
    da se zapjeni – 5 minuta.

Tijesto

  • U posudu za miksanje sipajte vodu i dodajte 7 žlica brašna i sol. S plosnatom metlicom umjesite meko tijesto. (1 minuta) Nakon toga dodajte ostatak brašna i sjedinite
    sastojke. Uvijek prvo koristim plosnatu jer se s njom bolje smiksa.
  • Nakon što ste sjedinili sastojke, stavite kuku za tijesto i mijesite na srednjoj brzini 5-7
    minuta. Tijesto je dovoljno umješeno kada se u potpunosti odvoji od stjenke posude.
  • Dok se tijesto
    mijesi pripremite fil. Čvarke stavite u blender, dodajte sol i suhi luk.
    Blendajte dok ne dobijete grublju paštetu! Ako nemate blender možete na mašinu
    za mljeti meso usitniti čvarke ili ih nasjeckati nožem.
  • Na pobrašnjenoj površini valjajte tijesto na pola cm debljine.
  • Na polovicu površine tijesta rasporedite hrpice paštete od čvaraka.
  • Drugom polovicom,
    na kojoj nisu čvarci, preklopite tu polovicu s čvarcima i opet razvaljajte.
    Preklapanje ponovite još 4 puta. Nakon zadnjeg preklapanja tijesto nemojte
    valjati nego ga lagano pritisnite prstima, pokrijte krpom i ostavite da odmori
    10 minuta.
  • Nakon odmora, razvaljajte tijesto na prst debljine i režite željene oblike.
  • Čvarkuše posložite
    na tepsiju, na papir za pečenje, pokrijte krpom i ostavite na toplom 30 minuta!
    Nakon 30 minuta uključite pećnicu na 250 stupnjeva i pustite čvarkuše da se
    dižu još toliko koliko je potrebno da se pećnica ugrije.
  • Kada je pećnica ugrijana, premažite čvarkušice razmućenim jajetom, posolite i pecite 15 minuta dok ne postanu zlatno žute, hrskave i prekrasne.
  • Budite kao ja, jedihe ih odmah po vađenju iz pećnice i opecite si jezik. Ili nemojte, to je sad na vama.

Notes

Ostatak tijesta možete opet umijesiti i izrezati nove čvarkušice ili napraviti pivske štapiće. Bude dosta fino!

You may also like

Leave a Comment