Sanjala sam kako jedem kolač s makom koji je preliven s onim bijelim umakom od limuna koji se stvrdne pa postane lijepo hrskav. Pošto je to san koji si mogu ostvariti, odlučila sam se poigrati s kombinacijom maka i limuna na malo nekonvencionalan način.
Torta od palačinki nije neka novost ali makena torta od palačinki bome je. Pridjev „makena“ sigurno nije gramatički ispravan ali dozvolimo si malo umjetničke slobode, osim toga, morate priznati da zvuči baš slatko.
A slatke su i palačinke od maka s curdom od limuna i limete. Pravi osvježavajući ljetni desert koji zahtjeva samo malo kuhanja kraj štednjaka. Bar ne morate paliti pećnicu.
Potrebno vam je:
Za palačinke:
- 4 jaja
- 300 g brašna
- 100 g mljevenog maka
- 200 ml mlijeka
- 150 ml mineralne vode
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 2 žličice ulja
- Dodatno ulje za pečenje palačinki
Za curd od limuna i limete
- 2 limuna
- 2 limete
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 50 g maslaca
Prelijev od čokolade
- 100 g čokolade
- 1 žlica ulja
- Prvo pripremite curd. Možete ga raditi samo od limuna, ako želite. Ja sam imala limete pa sam odlučila probati. Limeta daje posebnu aromu, ne osjeti se jako ali možete uočiti razliku.
- Iscijedite sok od limuna i limete. Naribajte koricu od 1 limuna i jedne limete.
- U posudu u kojoj ćete kuhati curd, stavite žumanjke, šećer i sok od limuna i limete. Sve dobro promiješajte pjenjačom.
- Posudu stavite na laganu vatru i konstantno miješajte dok se krene zgušnjavati. Trebat će vam 10ak minuta.
- Kada se curd zgusnuo do željene gustoće, dodajte maslac i pustite još kratko da se kuha dok opet ne postigne željenu konzistenciju.
- Curd istresi
te u čistu staklenku i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Čuvajte u hladnjaku.
- Za smjesu za palačinke, u posudu dodajte jaja i pjenjačom ih izmutite. Dodajte šećer, ekstrakt vanilije, prstohvat soli i mlijeko te dobro sve promiješajte.
- Postepeno dodajte brašno konstantno miješajući. Dodajte mineralnu vodu i ulje i sve dobro promiješajte.
- Smjesi dodajte mak uz brzo miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Ako smatrate da je smjesa rijetka, slobodno dodajte još brašna. Ovaj omjer je dobar za tanje palačinke.
- Na vrućoj tavi ispecite palačinke.
- Kada su palačinke pečene, otopite na pari čokoladu i ulje.
- Sad možemo slagati makenu tortu. Slažete ju ovim redom:
- palačinka- curd od limuna i limete – palačinka – otopljena čokolada – palačinka
- … i tako sve dok ne potrošite palačinke. Gornju palačinku ostavite bez kreme i kod posluživanja pospite šećerom u prahu.
Preporučujem da ovu tortu jedete ohlađenu jer onda najbolje osvježava.
Ena sa Foodgasma 🙂