Brze kiflice koje se ne mijese

by Slavonka

Domaće kiflice nikad ne odbijam. Isto tako ih volim praviti. Nekome možda predstavljaju prevelik posao, ali vrijede svake sekunde onako meke, tople i mirisne.

Ne smeta mi biti satima za radnom površinom u kuhinji kad znam da za dobre stvari treba vremena. Upravo takve su i ove mirisne, mekane kiflice s maslacem.
Nisam perfekcionist u pečenju pa mi samim time ni kiflice nisu nikad sve jednake. Meni se to i tako više sviđa, nekako onda izgledaju kao da imaju karakter, a nisu ukalupljene. Možda previše filozofsko razmišljanje za jedne kiflice, ali ono što sigurno znam je to da su jako ukusne. I da, ne morate ih mijesiti.

Potrebno vam je:

*1 šalica – ja sam koristila lončić od 250 ml i dobila sam oko 50 manjih kiflica

  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera – za kvasac
  • ¼ šalice tople vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 šalica toplog mlijeka
  • ½ šalice suncokretovog ulja
  • 1 žlica soli
  • 2 jaja
  • 4 šalice brašna
  • 50 g maslaca (otopljenog)

Postupak pripreme:

  1. Prvo kvasac potopite u toploj vodi i dodajte žličicu šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta.
  2. U drugoj posudi dobro promiješajte šalicu toplog mlijeka, šalicu suncokretovog ulja, 2 žlice šećera, 1 žlicu soli i 1 šalicu brašna. Dobit ćete rjeđe tijesto.
  3. U posudici vilicom dobro razmutite dva jaja i dodajte smjesi i sve dobro promiješajte.
  4. Kompletnu smjesu sada dodajte mješavini kvasca. Dodajte preostale 3 šalice brašna i dobro promiješajte kuhačom. Dobit ćete meko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
  5. Prije nego krenete raditi kiflice, na laganoj vatri otopite maslac i pripremite kist za mazanje. Ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
  6. Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte u krug, premažite maslacem i režite na trokutiće za kiflice.
  7. Kiflice smotajte u klasičan oblik i slažite u posudu za pečenje koju ste premazali s otopljenim maslacem.
  8. Kada ste napunili posudu za pečenje, pokrijte kiflice krpom i pustite da odstoje 5 minuta. Prije pečenja ih premažite maslacem.
  9. Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Također, kako biste bili sigurni da su kiflice pečene, možete ih pritisnuti i ako se vrate u početni oblik, gotove su a ako ostanu udubljene, ostavite ih još koju minutu u pećnici.
  10. Kada su pečene, izvadite ih iz pećnice i bogato premažite otopljenim maslacem. Količina od 50 g maslaca je meni bila dostatna za 50 kiflica, ako vam je potrebno, otopite si još maslaca.

Dobar tek!

You may also like

Leave a Comment