Makeni

by Slavonka

Ovaj kolač nisam voljela kad sam bila mala a sada mi je jedan od najdražih. Valjda kad si mal, ako čokolada nije u kolaču to jednostavno ne valja. Jednostavan kolač s klasičnom kremom je ono što nam baš sada treba. Pošto nema sunca nigdje, dozivamo ga ovom žutom kremom i nadamo se da ćemo napokon okusiti ljeto.

Ovaj makeni kolač je jednostavan i brz za pripremu i možete ga odmah jesti. Malo će bježati biskvit kod rezanja, ali nema veze.

Ovaj kolač nisam voljela kad sam bila mala a sada mi je jedan od najdražih. Valjda kad si mal, ako čokolada nije… Imal' šta slatko? Makeni European Print This
Serves: 6 Prep Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • Biskvit:
  • 8 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 200 g mljevenog maka
  • 2 žlice brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • Krema:
  • 8 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 250 g margarina
  • Po želji:
  • komadići čokolade

Instructions

  1. Za biskvit, uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se grije. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke osim šećera - mak, brašno i prašak za pecivo.
  3. Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.
  4. Ručno umiješajte suhe sastojke u bjelanjke. Kao i uvijek kada radite biskvite s bjelanjcima!
  5. Rasporedite smjesu po posudi za pečenje. Ja koristim onu tepsiju što dobijete s pećnicom, znači, najveća.
  6. Biskvit pečete 20 minuta na 180 stupnjeva. Čim je pečen, odmah ga odlijepite od papira. Ako pustite da se ohladi, bit će vam puno teže.
  7. Za kremu, mlijeko stavite grijati na laganu vatru.
  8. U posudi pjenasto izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer.
  9. Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte pjenasto izrađene žumanjke i miješajte.
  10. Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se krema ne zgusne.
  11. Kada je krema zgusnuta, skinite ju s vatre i ostavite da se ohladi.
  12. Kada je krema hladna, u posudi izradite mikserom 250 g margarina. Dodajte margarinu ohlađenu kremu i sjedinite mikserom.
  13. Biskvit prerežite na tri jednaka djela.
  14. Kremu odoka podijelite na tri djela. Složite makeni kolač: biskvit-krema-biskvit-krema-biskvit - krema - komadići čokolade.

 

Notes

Ohladite prije posluživanja ili jedite odmah, od volje vam!

You may also like

1 comment

mary December 24, 2020 - 11:43 pm

Pozdrav, pravili smo ovaj kolac po Vasem receptu ali nazalost krema nije uspjela. Mislim da vam u kremi nedostaje gustin ili brasno, ali smo mi to nazalost prekasno shvatili. Lijepi pozdrav

Reply

Leave a Comment