Ovaj kolač nisam voljela kad sam bila mala a sada mi je jedan od najdražih. Valjda kad si mal, ako čokolada nije u kolaču to jednostavno ne valja. Jednostavan kolač s klasičnom kremom je ono što nam baš sada treba. Pošto nema sunca nigdje, dozivamo ga ovom žutom kremom i nadamo se da ćemo napokon okusiti ljeto.
Ovaj makeni kolač je jednostavan i brz za pripremu i možete ga odmah jesti. Malo će bježati biskvit kod rezanja, ali nema veze.
Ingredients
- Biskvit:
- 8 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 200 g mljevenog maka
- 2 žlice brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Krema:
- 8 žumanjaka
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 400 ml mlijeka
- 250 g margarina
- Po želji:
- komadići čokolade
Instructions
- Za biskvit, uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se grije. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U posebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke osim šećera - mak, brašno i prašak za pecivo.
- Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.
- Ručno umiješajte suhe sastojke u bjelanjke. Kao i uvijek kada radite biskvite s bjelanjcima!
- Rasporedite smjesu po posudi za pečenje. Ja koristim onu tepsiju što dobijete s pećnicom, znači, najveća.
- Biskvit pečete 20 minuta na 180 stupnjeva. Čim je pečen, odmah ga odlijepite od papira. Ako pustite da se ohladi, bit će vam puno teže.
- Za kremu, mlijeko stavite grijati na laganu vatru.
- U posudi pjenasto izradite žumanjke, šećer i vanilin šećer.
- Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte pjenasto izrađene žumanjke i miješajte.
- Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se krema ne zgusne.
- Kada je krema zgusnuta, skinite ju s vatre i ostavite da se ohladi.
- Kada je krema hladna, u posudi izradite mikserom 250 g margarina. Dodajte margarinu ohlađenu kremu i sjedinite mikserom.
- Biskvit prerežite na tri jednaka djela.
- Kremu odoka podijelite na tri djela. Složite makeni kolač: biskvit-krema-biskvit-krema-biskvit - krema - komadići čokolade.
Notes
Ohladite prije posluživanja ili jedite odmah, od volje vam!
1 comment
Pozdrav, pravili smo ovaj kolac po Vasem receptu ali nazalost krema nije uspjela. Mislim da vam u kremi nedostaje gustin ili brasno, ali smo mi to nazalost prekasno shvatili. Lijepi pozdrav