Empanade

by Slavonka

Iako zahtijevaju dosta vremena oko pripreme, empanade su mi jedno od dražih jela, osobito minijaturne u finger food varijanti. Hrskavo tijesto u kombinaciji s pikantnom junetinom jednostavno se otopi u ustima. Odličan su snack za druženja i garantiram pohvale sa svih strana 🙂

Potrebno vam je :
Tijesto:
  • 2 šalice brašna (šalica od 250 ml)
  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 220 ml vode sobne temperature
  • 2 jajeta
  •  1 žličica soli
  • 1 žlica octa
Punjenje:
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 žlica ulja
  • 1 crveni luk
  • Začini po žličicu svakog:
  • sol, papar, mljeveni kumin, chili, crvena paprika slatka, mažuran suhi, piment mljeveni, kajenski papar (ako nemate sve ove začine, slobodno koristite bilo koju mješavinu začina za tacos ili burrito)
Za premazivanje:
  • 1 razmućeno jaje
Dodatno – umak od jogurta i vlasca
  • 1 čašica jogurta
  • ½ žličice kumina
  • 3 žlice nasjeckanog vlasca

Foto: Lidija Lončarić

  1. U posudu stavite brašno i dodajte maslac. Umijesite mrvičasto tijesto.
  2. Dodajte jaja, sol, ocat i vodu i umijesite tijesto.
  3. Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 10-15 minuta dok se fino ne razvije gluten.
  4. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1h.
  5. U posudicu dodajte po žličicu svakog začina – sol, papar, mljeveni kumin, chili, slatka paprika, kajenski papar, mažuran suhi i mljeveni piment.
  6. Mješavinu začina pospite po mljevenom mesu i sve dobro promiješajte.
  7. Crveni luk nasjeckajte  na sitno.
  8. U dublju tavu dodajte 1 žlicu ulja. Kada je ulje zagrijano dodajte luk i kratko ga popržite.
  9. Dodajte mljeveno meso i pržite 10ak minuta, dok se u potpunosti termički ne obradi.
  10. Meso prebacite u posudu za štapni mikser i usitnite štapnim mikserom u paštetu. Bit će vam lakše zatvoriti empanade ako je smjesa što sličnija pašteti.
  11. Paštetu ostavite da se ohladi.
  12. Tijesto razvaljajte na što tanje možete. Tijesto je malo teže za rastanjiti ali ako bude deblje, bit će u redu.
  13. Okruglim rezačem za kekse ili čašom režite tijesto. Veličinu odredite sami.
  14. Na sredinu svake empanade stavite žličicu paštete.
  15. Empanade zatvorite u oblik polumjeseca i krajeve dobro utisnite vilicom kako se ne bi otvorile kod pečenja.
  16. Empanade slažite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje
  17. Prije pečenja premažite empanade razmućenim jajetom.
  18. Pecite ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje.
  19. Poslužite uz umak od jogurta. Jogurtu dodajte vlasac i kumin, dobro promiješajte.

Dobar tek! 🙂

Ena sa Foodgasma

You may also like

Leave a Comment