Iako zahtijevaju dosta vremena oko pripreme, empanade su mi jedno od dražih jela, osobito minijaturne u finger food varijanti. Hrskavo tijesto u kombinaciji s pikantnom junetinom jednostavno se otopi u ustima. Odličan su snack za druženja i garantiram pohvale sa svih strana 🙂
Potrebno vam je :
Tijesto:
- 2 šalice brašna (šalica od 250 ml)
- 180 g maslaca sobne temperature
- 220 ml vode sobne temperature
- 2 jajeta
- 1 žličica soli
- 1 žlica octa
Punjenje:
- 500 g mljevene junetine
- 1 žlica ulja
- 1 crveni luk
- Začini po žličicu svakog:
- sol, papar, mljeveni kumin, chili, crvena paprika slatka, mažuran suhi, piment mljeveni, kajenski papar (ako nemate sve ove začine, slobodno koristite bilo koju mješavinu začina za tacos ili burrito)
Za premazivanje:
- 1 razmućeno jaje
Dodatno – umak od jogurta i vlasca
- 1 čašica jogurta
- ½ žličice kumina
- 3 žlice nasjeckanog vlasca
- U posudu stavite brašno i dodajte maslac. Umijesite mrvičasto tijesto.
- Dodajte jaja, sol, ocat i vodu i umijesite tijesto.
- Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 10-15 minuta dok se fino ne razvije gluten.
- Umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1h.
- U posudicu dodajte po žličicu svakog začina – sol, papar, mljeveni kumin, chili, slatka paprika, kajenski papar, mažuran suhi i mljeveni piment.
- Mješavinu začina pospite po mljevenom mesu i sve dobro promiješajte.
- Crveni luk nasjeckajte na sitno.
- U dublju tavu dodajte 1 žlicu ulja. Kada je ulje zagrijano dodajte luk i kratko ga popržite.
- Dodajte mljeveno meso i pržite 10ak minuta, dok se u potpunosti termički ne obradi.
- Meso prebacite u posudu za štapni mikser i usitnite štapnim mikserom u paštetu. Bit će vam lakše zatvoriti empanade ako je smjesa što sličnija pašteti.
- Paštetu ostavite da se ohladi.
- Tijesto razvaljajte na što tanje možete. Tijesto je malo teže za rastanjiti ali ako bude deblje, bit će u redu.
- Okruglim rezačem za kekse ili čašom režite tijesto. Veličinu odredite sami.
- Na sredinu svake empanade stavite žličicu paštete.
- Empanade zatvorite u oblik polumjeseca i krajeve dobro utisnite vilicom kako se ne bi otvorile kod pečenja.
- Empanade slažite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje
- Prije pečenja premažite empanade razmućenim jajetom.
- Pecite ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje.
- Poslužite uz umak od jogurta. Jogurtu dodajte vlasac i kumin, dobro promiješajte.
Dobar tek! 🙂
Ena sa Foodgasma