Vani je tako lijepo zahladilo da vam kuća mora zamirisati po dizanom tijestu. Moja omiljena zimska poslastica su čvarkuše. Ovaj recept je drugačiji jer sam koristila tamno pivo u tijestu i pokazalo se kao pun pogodak. Tijesto se tako brzo mijesi a kvasac kao da bolje radi u suradnji sa tamnim pivom. Ja sam koristila Staropramen Dark jer mi se svidjela aroma i nekako mi je gušći od svih tamnih piva koje sam probala. Sada ima svježih čvaraka posvuda i pravo je vrijeme da probate ovaj recept i razveselite sebe i sve oko sebe!
Potrebno vam je:
- 500 ml Staropramen Dark Piva
- 5 žličica suhog kvasca
- 2 žličice šećera
- 850 g glatkog brašna
- 1 žlica soli
- 1 žlica otopljene svinjske masti
- 400 g čvaraka
- 1 jaje za premazivanje
- Zagrijte pivo do mlake temperature.
- Pivu dodajte kvasac i šećer. Pokrijte krpom i ostavite 5 minuta na toplom.
- Uzašlom kvascu dodajte otopljenu mast i postepeno dodajte brašno i miješajte.
- Tijesto mijesite barem 10 minuta dok se ne sjedini. Ovo tijesto se jako brzo mijesi i jako brzo se razvije gluten tako da se nećete morati puno patiti.
- Tijesto ostavite na toplom da se diže barem 1h.
- Čvarke stavite u blender i dodajte im 1 žličicu soli. Usitnite do konzistencije mrvica.
- Kada vam se tijesto diglo, premijesite ga na radnoj površini koju ste lagano pobrašnili.
- Razvaljajte tijesto na otprilike pola centimetra debljine.
- Smjesu od čvaraka podijelite na 4 dijela za 4 preklapanja.
- Na polovicu površine tijesta rasporedite 1 dio smjese od čvaraka.
- Drugom polovicom tijesta koja nije prekrivena čvarcima prekrijte drugu polovicu i opet razvaljajte.
- Postupak ponovite još tri puta.
- Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine i okruglim rezačem ili čašom ili, u mom slučaju, prerezanom limenkom 🙂 režite čvarkuše.
- Tijesto možete opet premijesiti i razvaljajti te rezati čvarkuše. A ja volim napraviti i štapiće od ovog tijesta. Jednostavno uzmem kuglicu tijesta od čvarkuša i rolam u oblik štapića/grisina. Bude jako ukusno i na taj način ne bacite ostatke od tijesta.
- Slažite čvarkuše u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje.
- Izrezane čvarkuše pokrijte krpom i pustite da se dižu još barem 30 minuta.
- Pećnicu uključite na 200 stupnjeva i pustite da se zagrije.
- Netom prije pečenja čvarkuše premažite razmućenim jajetom i dodatno odozgora posolite. Možete dodati i sezam, isto bude fino.
- Čvarkuše pecite 30 do 40 minuta dok ne dobiju finu zlatnu boju!
- Poslužite uz dobro ohlađeno pivce! 🙂
Dobar tek!