U ožujku kalendarski počinje proljeće ali meni je nekako travanj pravi proljetni mjesec! Ove godine nam je i Uskrs u travnju što znači da će biti i najšareniji mjesec sa svim pisanicama i raznim delicijama koje ćete pripremati.
- 180 g brašna
- 250 g šećera
- 2 jaja
- 100 ml suncokretovog ulja
- 200 ml mlaćenice – buttermilk-a
- 200 ml mlake vode
- 1 žlica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
- 1 žličica Dr.Oetker sode bikarbone
- 1 žličica Dr.Oetker praška za pecivo
- 100 g Dr.Oetker kakaa
- 1/2 žličice soli
- +mast ili maslac te brašno za premazivanje protvana za pečenje
- 700 g čokolade za kuhanje
- 1 l vrhnja za šlag na biljnoj bazi
- Dr.Oetker bijeli fondan,
- Dr.Oetker šareni fondani
- Dr.Oetker cvjetovi
- Dr.Oetker ruže
- Dr.Oetker pismo od bijele čokolade
Kada radim ovu tortu i ovu kremu, sve pripremim dan prije i pustim da se dobro ohladi preko noći te sutradan završavam.
Prvo napravite kremu. Izlomite 700 g čokolade na komadiće u posudi otpornoj na toplinu.
Na laganoj vatri zagrijte 700 ml vrhnja za šlag do vrenja.
Vrelim vrhnjem prelijte razlomljenu čokoladu i pustite da tako odstoji 10 minuta.
Nakon 10 minuta promiješajte i miješajte sve dok se ne ujednači boja, odnosno, dok se čokolada ne otopi.
Kada ste sigurni da je čokolada otopljena, ostavite kremu da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi a zatim ju ostavite u hladnjaku preko noći.
Sutradan izradite kremu mikserom. Dovoljna je jedna minuta da ju izradite.
Izrađenoj kremi dodajte ostatak od 300 ml vrhnja za šlag i miksajte dok se ne sjedini i ne očvrsne. Gotovu kremu, prije mazanja na tortu, stavite još barem 30 minuta u hladnjak.
Za biskvit, odmah uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Protvan namastite i pobrašnite. Za pečenje biskvita izbjegavam korištenje papira za pečenje ako mogu. Bez papira za pečenje biskvit se puno bolje ispeče i bude ujednačen. Potrebno je samo dobro namastiti i pobrašniti protvan i neće biti nikakvih problema.
U posudi izmiješajte sve suhe sastojke: brašno, Dr.Oetker kakao, Dr.Oetker sodu bikarbonu, Dr.Oetker prašak za pecivo te sol.
U drugoj posudi pjenasto izradite jaja i šećer. Možete čak i pjenjačom, ne morate mikserom.
Tako izrađenim jajima dodajte Dr.Oetker ekstrakt od vanilije, buttermilk, vodu i ulje. Lagano promiješajte.
Postepeno dodajte suhe sastojke konstantno miješajući. Miješajte dok se u potpunosti ne sjedini.
Smjesu rasporedite u protvane. Ja sam radila tanje biskvite pa sam sipala 1 cm debljine u mali protvan. Ako želite deblji biskvit od cca 2 cm, sipajte do pola protvana.
Pecite na 180 stupnjeva, 20 minuta. Nakon 20 minuta provjerite s čačkalicom je li biskvit pečen. Ako na čačkalici bude par mrvica, biskviti su gotovi.
Biskvite pustite u potpunosti da se ohlade prije mazanja.
Dok vam se sve hladi, poigrajte se sa Dr.Oetker fondanima i izradite vaše ukrase za tortu.
Za zeca sam koristila bijeli fondan. A za šape sam pomiješala crveni i bijeli fondan kako bi dobila blagu pink boju.
Za gljive sam koristila bijeli i crveni Dr.Oetker fondan a točkice na gljivama sam nacrtala uz pomoć Dr.Oetker čokoladnog pisma od bijele čokolade.
Upotpunila sam svoju šumsku tortu s par cvjetića iz Dr.Oetker dekor kolekcije!
Kada su vam se i krema i biskviti ohladili, možete mazati tortu. Količinu kreme po biskvitu odredite sami i pazite da vam ostane za premazati tortu okolo.
Kada ste ju premazali u potpunosti možete početi dizajnirati vaš panj. Laganim pokretima špatulom prema gore kreirajte izgled kore drveta. Slobodno pretjerajte i dodajte što više teksture kako bi bio što realniji. Na vrhu torte, kružnim pokretima špatulom napravite godove. Nakon toga tortu stavite u hladnjak na 30 minuta.
Nakon hlađenja, možete završiti dekoriranje. Na mjestu gdje ćete staviti zekin repić 🙂 izdubite malu rupu u biskvitu.
Smjestite zeku i okolo dodajte malo kreme da izgleda kao da se baš zaputio u sredinu drveta.
Ostale ukrase rasporedite po želji po torti!
Fondan je odličan način za uključivanje vaših najmlađih u izradu slastica! Odaberite najbolje Dr.Oetker proizvode u uživajte s vašim najmilijima i najkreativnijima!