Fierieve lazanje od palente i coleslaw od cikle

by Slavonka

Zadnjih dana živim na brzinu pa su mi i ručkovi svi nešto brzi i nisu nešto inovativni. Morala sam ponovno pronaći inspiraciju pa sam počela gledati silne cooking show-ove i jedan od njih je bio od poznatog kuhara Guy Fieri-a. Odmah mi se svidio karakterno a kada sam vidjela da kuha od oka, postala sam vjerni pratitelj lika i djela ovog luckastog kuhara.

U jednoj od svojih emisija pravio je lazanje s palentom. Kako moj dragi obožava palentu i malko je opsjednut njome, oči su mu zasjale na samu pomisao da bi mogao probati taj recept. Nekoć davno me pokušao uvjeriti da palenta može poslužiti kao podloga za pizzu. Nažalost, to nije bila baš najbolja pizza ali zato su ove lazanje odlične.

Naravno, nisam pratila kompletan recept od kuhara ali me inspirirao da probam to napraviti i nisam požalila. Dobijete sve što želite od lazanja a nemate osjećaj težine nakon što ste pojeli pola tepsije. (Budimo iskreni, tko može pojesti samo jednu kockicu lazanja?)

Kako smo bili u procesu selidbe i nabavke namještaja, često smo ručali u Ikei i ondje sam se apsolutno zaljubila u njihovu salatu od cikle i mrkve. Kako mi Ikea baš nije blizu, odlučih replicirati salatu i ispala je savršeno a i savršeno se slagala uz ove posebne lazanje od palente.

Kao i za svake lazanje, uprljat ćete hrpu posuđa ali , kao i svaki puta, vrijedi svakog lonca i svake kuhače…

Potrebno vam je:

Ja sam koristila duboku tepsiju 40x30cm,

Bolognese:

  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 veliki crveni luk
  • 900 g miješanog mljevenog mesa
  • 300 g pelata u umaku (Ja koristim Mutti)
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice chilija
  • sol i papar po ukusu

Sloj sa špinatom

  • 200 g svježeg špinata
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka sitno nasjeckan
  • sol i papar po ukusu

Bešamel umak

  • 1 žlica maslaca ili svinjske masti (ja koristim ono što imam u tom trenutku)
  • 2 žlice brašna
  • 400 ml mlijeka
  • sol, papar, muškatni oraščić po ukusu

Palenta

  • 750 ml pileće juhe, začinjene
  • 250 g palente

I još…

  • 500 g naribane goude
  • 1 žlica maslaca ili masti za premazivanje tepsije

Coleslaw od mrkve i cikle

  • 3 mrkve
  • 1 manja cikla
  • 5 žlica jogurta
  • 1 žličica octa
  • sol, papar i origano

Što se tiče redoslijeda pripreme ovih svih slojeva, predlažem vam da sve pripremite : bolognese, bešamel, špinat i ribani sir pa tek onda radite palentu kako vam se ne bi previše stisnula.

  1. Za bolognese, na žlici masti popržite nasjeckani crveni luk. Dodajte malo soli kako bi luk što bolje pustio vodu.
  2. Kada je luk postao staklast, dodajte mu mljeveno meso i dobro promiješajte. Meso će pustiti tekućinu i masnoću pa ne morate odmah dodavati tekućinu.
  3. Posolite i popaprite po ukusu i promiješajte.
  4. Kada se meso već dinstalo 15 minuta, dodajte pelate koje ste nasjeckali. Ja otvorim konzervu i jednostavno nožem unutra isjeckam da ne prljam dasku a i svi znamo koliko su pelati neuredni za rezanje.
  5. Sve dobro promiješajte i dodajte sve ostale začine – bosiljak, origano i muškatni oraščić. Ovo su neki omjeri koji meni pašu ali vi svakako možete to sebi prilagoditi. Ja uvijek ovako pravim bolognese umak i moj mi je najbolji. hehe.
  6. Pustite da se bolognese dobro ukuha i zgusne (20ak minuta kuhanja na laganoj vatri nakon dodavanja pelata). Probajte svakako i prilagodite ukus sebi.
  7. Špinat operite u hladnoj vodi i pustite ga da se ocijedi. Na zagrijano ulje dodajte špinat i lagano promiješajte. Kada je špinat uvenuo, dodajte mu malo soli i sjeckani češnjak. Zajedno sve pirjajte par minuta.
  8. Za bešamel otopite 1 žlicu maslaca i masti na laganoj vatri. Dodajte dvije žlice brašna i dobro promiješajte. Kada je zaprška promijenila boju iz bijele u krem, dodajte mlijeko i neprestano miješajte. Kada se bešamel već počeo malo zgušnjavati, dodajte soli i papra po ukusu i , naravno, malo ribanog muškatnog oraščića. Kuhajte još 5 minuta uz neprestano miješanje.
  9. Za palentu, zagrijte pileću juhu do vrenja. Sipajte palentu u juhu konstantno miješajući dok se palenta ne skuha. Ako koristite instant palentu, bit će vam gotova za svega par minuta, za ovu klasičnu će vam biti potrebno bar deset minuta. Pošto se lazanje još zapeku, ne morate se brinuti ako ne bude u potpunosti kuhana palenta jer će se još skuhati u pećnici uz pomoć bešamela. Također, ako nemate juhe pileće, možete se poslužiti temeljcima u želeu koji se može kupiti ili klasičnom jušnom kockom. Doista bude puno ukusnija palenta.
  10. Lazanje slažete ovako: prvo sloj od pola količine palente zatim pola bolognese umaka i na to pola količine ribanog sira. Zatim ide sloj od špinata. Cijelu količinu špinata ravnomjerno posložite po površini i sve prelijte s pola količine bešamela.
  11. Na kraju, pažljivo rasporedite ostatak palente po površini. Ako vam se palenta slučajno stisnula i nije više maziva, dodajte 3 žlice temeljca ili vode i vratite na vatru i dobro promiješajte dok ne postane opet maziva.
  12. Na palentu rasporedite ostatak bolognese umaka i sve pospite ostatkom ribanog sira.
  13. Lazanje pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 25-30 minuta, dok sir ne dobije zlatnu boju.
  14. Ovu salatu je najbolje pripremiti dan prije jer je finija kad odstoji ali ako niste stigli, ne brinite, bude fina i ovako.
  15. Naribajte mrkvu i ciklu. U posebnoj posudici napravite dresing od jogurta, octa i začina. Prelijte dresing po salati i dobro promiješajte.
  16. Poslužite hladnu salatu uz vrele lazanje!

Dobar tekić!

Ena sa Foodgasma

You may also like

Leave a Comment