Frajlin zapečeni buncek s hrenom i sirom

by Slavonka

Još je malo hladnog vremena ostalo za degustiranje pravih zimskih jela. Ovu kombinaciju sam probala u mom omiljenom restoranu “Plava Frajla” u Novom Sadu  Na prvu mi nije zvučalo fino ali me na kraju oduševilo.

U Frajli su, ako se ne varam, koristili dimljeni buncek dok ja , ovaj puta, nisam pronašla dimljenu nego jednu nogicu vulgaris.

Možda i vama to ne zvuči privlačno ali vjerujte mi, kombinacija savršeno mekanog kuhanog bunceka, hrena, jogurta i sira će vas raspametiti!

Samo da napomenem kako nisam dobila recept od Frajle, ovo radim po sjećanju kako je izgledalo jelo i kakvog je okusa bilo!

 

 

 

 

 

Potrebno vam je:

  • 1 buncek (moj je bio oko 1,2 kg)
  • Dva -tri mlada luka
  • 300 g punomasnog jogurta
  • 150 g umaka od hrena (ono što najčešće možete kupiti u trgovini)
  • 300 g ribane Mozzarelle
  • 800 g krompira/krumpira 😊
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica papra u zrnu
  • 1 žlica sušene mrkve,
  • 1 žlica sušenog peršina
  • 1 žlica sušenog celera
  • (sve ove začine možete dodati svježe, ja imam sušenog domaćeg bilja pa to koristim)
  • Voda

 

  1. Prvo ogulite krompir i narežite ga na kocke.
  2. Buncek stavite u odgovarajući lonac tako da budete sigurni da će ga tekućina u potpunosti prekriti.
  3. Dodajte u lonac narezani krumpir, mladi luk, sol, papar i sve ostale začine.
  4. Sve to polijte vodom do vrha lonca i stavite kuhati.
  5. Moj od 1,2 kg se kuhao dva sata računajući od prvog ključanja vode. Svakih pol sata sam ga malo probola nožem kako bi pustio tekućinu i što bolje se skuhao.
  6. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i pustite ju nek se grije.
  7. Kada vam je buncek kuhan ( to ćete znati tako što vam se povukao s kosti i lagano se odvaja kada ga krenete rezati), izvadite ga na dasku, otkostite i odvojite mesni dio koji želite jesti.
  8. Isto tako, iz tekućine izvadite kuhane krumpiriće i posložite ih u posudu za pečenje. Ja sam koristila keramičke posudice ali poslužit će i obična vatrostalna.
  9. Savjetujem vam da probate kuhani krumpir. Često povuče dosta soli ali zna ostati i neslan pa ako je potrebno, posolite. Nakon toga pospite pola količine ribanog sira.
  10. Mesni dio bunceka narežite na kockice i složite na kuhani krumpirr i naribani sir.
  11. U posebnoj posudi pomiješajte jogurt i hren te dodajte 1 žličicu soli i dosta svježe mljevenog papra. Sve to promiješajte i prelijte preko bunceka i rasporedite po cijeloj površini.
  12. Preko svega pospite ostatak ribanog sira i pecite u pećnici 15 minuta.

Dobar tek!

Ena sa Foodgasma!

 

 

You may also like

Leave a Comment