Još je malo hladnog vremena ostalo za degustiranje pravih zimskih jela. Ovu kombinaciju sam probala u mom omiljenom restoranu “Plava Frajla” u Novom Sadu Na prvu mi nije zvučalo fino ali me na kraju oduševilo.
U Frajli su, ako se ne varam, koristili dimljeni buncek dok ja , ovaj puta, nisam pronašla dimljenu nego jednu nogicu vulgaris.
Možda i vama to ne zvuči privlačno ali vjerujte mi, kombinacija savršeno mekanog kuhanog bunceka, hrena, jogurta i sira će vas raspametiti!
Samo da napomenem kako nisam dobila recept od Frajle, ovo radim po sjećanju kako je izgledalo jelo i kakvog je okusa bilo!
Potrebno vam je:
- 1 buncek (moj je bio oko 1,2 kg)
- Dva -tri mlada luka
- 300 g punomasnog jogurta
- 150 g umaka od hrena (ono što najčešće možete kupiti u trgovini)
- 300 g ribane Mozzarelle
- 800 g krompira/krumpira 😊
- 1 žlica soli
- 1 žlica papra u zrnu
- 1 žlica sušene mrkve,
- 1 žlica sušenog peršina
- 1 žlica sušenog celera
- (sve ove začine možete dodati svježe, ja imam sušenog domaćeg bilja pa to koristim)
- Voda
- Prvo ogulite krompir i narežite ga na kocke.
- Buncek stavite u odgovarajući lonac tako da budete sigurni da će ga tekućina u potpunosti prekriti.
- Dodajte u lonac narezani krumpir, mladi luk, sol, papar i sve ostale začine.
- Sve to polijte vodom do vrha lonca i stavite kuhati.
- Moj od 1,2 kg se kuhao dva sata računajući od prvog ključanja vode. Svakih pol sata sam ga malo probola nožem kako bi pustio tekućinu i što bolje se skuhao.
- Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i pustite ju nek se grije.
- Kada vam je buncek kuhan ( to ćete znati tako što vam se povukao s kosti i lagano se odvaja kada ga krenete rezati), izvadite ga na dasku, otkostite i odvojite mesni dio koji želite jesti.
- Isto tako, iz tekućine izvadite kuhane krumpiriće i posložite ih u posudu za pečenje. Ja sam koristila keramičke posudice ali poslužit će i obična vatrostalna.
- Savjetujem vam da probate kuhani krumpir. Često povuče dosta soli ali zna ostati i neslan pa ako je potrebno, posolite. Nakon toga pospite pola količine ribanog sira.
- Mesni dio bunceka narežite na kockice i složite na kuhani krumpirr i naribani sir.
- U posebnoj posudi pomiješajte jogurt i hren te dodajte 1 žličicu soli i dosta svježe mljevenog papra. Sve to promiješajte i prelijte preko bunceka i rasporedite po cijeloj površini.
- Preko svega pospite ostatak ribanog sira i pecite u pećnici 15 minuta.
Dobar tek!
Ena sa Foodgasma!