Pogačice s mladim lukom

by Slavonka

Kada sam vidjela fotografiju ovih pogačica, znala sam da ih želim istog trena. Ljubav na prvi pogled, a kasnije, na prvi griz! Ovo je autorski recept kuharice Molly Baz s omiljenog mi Bon Apetit portala.

Kombinacija maslaca, mladog luka i malkoc kiseline od kiselog vrhnja je sve što vam treba, vjerujte mi. Fina, hrskava korica izvana, a meko kao duša iznutra…uh..

Možete jesti solo, možete namazati s maslacem, možete napraviti sendvič. Mogućnosti je bezbroj, a ono što vam garantiram jest da će vam curiti sline čim vam zamiriši iz pećnice!

Kombinacija maslaca, mladog luka i malkoc kiseline od kiselog vrhnja je sve što vam treba, vjerujte mi. Fina, hrskava korica izvana, a meko kao duša iznutra...uh.. Šta ima za jest? Pogačice s mladim lukom European Print This
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 3 voted )

Instructions

Pogačice s mladim lukom

Kombinacija maslaca, mladog luka i malkoc kiseline od kiselog vrhnja je sve što vam treba, vjerujte mi. Fina, hrskava korica izvana, a meko kao duša iznutra...uh..

Ingredients

  

  • 5 stabljika mladog luka
  • 320 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 130 g hladnog maslaca
  • 4 pune žlice kiselog vrhnja ili milerama

Premaz

  • 40 g otopljenog maslaca
  • 2 žličice cvijeta soli za posipanje

Instructions

 

  • Za početak uključite pećnicu na 220 stupnjeva i pustite da se grije. Posudu za pečenje obložite s papirom za pečenje. Ja si i maslac za premazivanje stavim u pećnicu da se topi dok se ona grije, pa možete i vi, ako želite.
  • Mladi luk sitno nasjeckajte na kolutiće. Nemojte kosati, nego ravno nasjeckajte.
  • U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto, dodajte suhe sastojke - brašno, svježe mljeveni papar, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Pjenjačom promiješajte sastojke kako bi se fino rasporedili.
  • Maslac držite u hladnjaku sve do trenutka kada vam treba. Maslac mora biti hladan kako bi se prilikom pečenja otopio i stvorio paru koja će pomoći da se pogačice fino dignu.
  • Maslac narežite na sitne kockice i dodajte suhim sastojcima.
  • Prstima utiskujte maslac u brašno kako biste dobili mrvičasto tijesto. Pokušajte biti brzi kako se maslac ne bi previše utoplio.
  • Bitno je da maslac razbijete na što sitnije komadiće te da nema niti jednog komada početne veličine.
  • Kada ste dobili mrvičasto tijesto, dodajte sjeckani mladi luk i rukama opet promiješajte sastojke.
  • U sredini smjese napravite udubinu i dodajte kiselo vrhnje ili mileram.
  • Lagano umijesite tijesto. Mijesite u posudi sve dok ne dobijete koliko toliko kompaktnu smjesu.
  • Malo pobrašnite radnu površinu i istresite smjesu. Oblikujte pravokutnik rukama i rastanjite dlanovima smjesu na otprilike 2 cm.
  • Sada slijedi preklapanje koje je bitno kako bismo dobili što više slojeva u pogačicama.
  • Uzmete lijevu stranu tijesta i preklopite do pola, isto to napravite s desnom stranom i opet lagano utisnete. Ovaj postupak ponavljajte još dva puta, sveukupno 3 preklapanja. Kako bi vam bilo jasnije, pogledajte u videu.
  • Kada ste završili preklapanje, možete oblikovati pogačice. Smjesu, opet rukama, rastanjite na cca 20x10 cm a visine 4 cm.
  • Smjesu uzdužno popolovite na dva jednaka djela nožem. Nož pobrašnite kako biste lakše rezali.
  • Svaku tu polovicu još jednom popolovite. Na kraju, još jednom prerežite polovice polovica 🙂 kako biste dobili sveukupno 8 pogačica.
  • Posložite pogačice u posudu za pečenje. Neće se puno raširiti, više idu u visinu, ali im svakako dajte prostora između.
  • Svaku pogačicu premažite maslacem i posolite.
  • Pecite 25-30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  • Recite ukućanima da nisu uspjele, i sakrijte se negdje i pojedite sve sami. Vjerujte mi, past će vam na pamet.

Video

You may also like

Leave a Comment