Ranč Ramarin – oaza mira i čistog gastronomskog užitka

by Slavonka

U suradnji s Turističkom zajednicom Brodsko-posavske županije donosim vam jedan novi, ukusni serijal kroz koji ću, u naredna tri mjeseca,  posjetiti 13 restorana koji su uključeni u projekt “Okusi graničarskog Posavlja”. Projekt “Okusi graničarskog Posavlja” se bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata! Više o projektu možete doznati ovdje: Turistička zajednica Brodsko-posavske županije!

Prošlo je par dana od posjete Ranča Ramarin, a dojmovi se još uvijek sliježu.

Ranč Ramarin

15-ak kilometara od Slavonskog Broda, u mjestu Garčin, nalazi se jedna od najljepših priča Brodsko-posavske županije. Krenula sam sa zadatkom isprobavanja tradicionalnih slavonskih jela koje Ramarin nudi u svom meniju u sklopu projekta “Okusi graničarskog Posavlja” , a vratila se zaljubljena u konje i u vina (koja skoro nikada ne pijem).

Ramarin je obiteljski posao, a svaku aktivnost koju nude vodi jedan član obitelji. Iako svatko od njih provede dan zaokupljen poslom, zajedništvo, predanost i uživanje u poslu se osjeti u svakom kutu ranča.

Ranč Ramarin

Kao što sami kažu, ovo je mjesto za aktivni odmor i odmor duše. Ovdje možete doći popiti kavu, ali vjerujte mi, poželjet ćete ostati cijeli vikend. Restoran, koji vodi Anja, ima ponudu raznih jela a svi proizvodi su domaći i visoke kvalitete. Anjin suprug, Josip, predstavio nam je vina koja odnedavno proizvode a uskoro kreću u prodaju. Marin, Rea i njen dečko Davor brinu se o konjima. Na ranču možete jahati, pecati, unajmiti bicikle, kampirati ili samo doći uživati u svježem zraku, kreketu žaba i pogledu na polja kakva imaju samo u Slavoniji.

Ranč Ramarin iz ptičje perspektive 🙂

Ranč Ramarin

Dok nestrpljivo čekate sutrašnji post o mom posjetu Ranc Ramarin-u, evo jedan leteći teaser :)Savršeno jesensko popodne iskoristite za šetnju na ranču :)Pilot: Neven Nagy 🙂

Posted by Slavonka Ena on Saturday, October 20, 2018

Jahanje i škola jahanja

Rea Samardžić

Sve je zapravo i počelo s konjima i školom jahanja, a restoran i gastronomska ponuda se stvarala prema potražnji. Sada na ranču možete doći i naučiti o konjima te se družiti s njima. Ostala sam iznenađena koliko su zapravo pitomi i mazni. Rea i Davor s velikom ljubavlju pričaju o 18 konja o kojima se brinu. Oni su i treneri koji održavaju školu jahanja za sve dobne skupine te treniraju konje za natjecanje u daljinskom jahanju.

Vina Ramarin – vrhunska vina za koja ćete tek čuti

Kada je Anja predložila da posjetim i njihov podrum i degustiram vina, nisam mislila da ću toliko uživati u kušanju vina s obzirom na to da ih ne pijem i ne znam puno o njima.

Josip Galović

Njen suprug, Josip vinima se počeo baviti prije pet godina, kada je zasađen njihov vinograd. Otkrili su nam zanimljivost vezanu uz njihov vinograd koja nas je oduševila. Naime, vinograd se nalazi na paraleli gdje se inače nalaze francuski vinogradi koji daju vrhunska, svjetski poznata vina.

Moje neuko nepce, napaćeno lošim vinima iz studentskih dana, doista je uživalo u kušanju izvrsnih vina Ramarin. Josip, izuzetno stručan u svom poslu, pobrinuo se da ga i mi laici razumijemo te mi je na jednostavan način pojasnio proces pravljenja njihovih vina i što sve zahtjeva proizvodnja vrhunskih vina.

Ramarin crni pinot

Ramarin Graševina

Kušali smo njihove tri sorte – Graševina, Crni pinot i Traminac. Ono što povezuje sve tri sorte vina je slatkoća zbog kojih su, meni, iznimno pitka. Nisam nikada kušala slatku graševinu i nisam ni mislila da može biti slatka ta sorta vina sve dok me vina Ramarin nisu razuvjerila.

Ramarin Traminac

Podrum Ramarin vina

Vina još nisu dostupna u prodaji, možete ih kušati na ranču.
Josip se ipak pobrinuo da uživam u njihovoj kapljici i u toplini svog doma, te mi je poklonio vina koja će čekati posebnu priliku!

 

Slavonski pladanj

Slavonski pladanj

Ako poželite odjednom okusiti kompletnu Slavoniju, naručite na Ranču Ramarin njihov “Slavonski pladanj”. Uz domaći dimljeni sir s vlascem, vaše okusne pupoljke oduševit će i vrhunska šunka i domaći kulin obitelji Galović. Najukusnije od Slavonije iz srca Slavonije, može li bolje?!

 

Slavonska potkova

Slavonska potkova

Baš kad sam mislila da ne postoji način pripreme šarana koji nisam probala, vrhunski kuhari Ranča Ramarin su me razuvjerili. Potkova šarana, uvaljana u kukuruzno brašno aromatizirano crvenom paprikom i začinima me ugodno iznenadila. . Iako izvana izgleda suho,nemojte da vas to prevari. Potkova je savršeno sočna iznutra a hrskavi začinjeni omotač daje dodatnu dimenziju ovom, inače, običnom jelu. Ono što me još dojmilo je i krumpir salata koja je imala baš domaći štih i bila je baš onakva kakvu bih si ja napravila: taman količina luka i savršeno paprena!

 

Kiseli kupus s kobasicom


Ono što morate znati je da na Ranču Ramarin sami proizvode svoje mesne proizvode. Ne kupuju gotove pripravke i možete biti sigurni i da je ono što ondje jedete najbolje kvalitete! Žao mi je što nisam snimala video kada sam kušala njihovu domaću kobasicu s kupusom da vidite te izraze čistog zadovoljstva na licu. Savršeno pikantna, domaća kobasica čiji je miris ispunio kompletan restoran čim su nam ju donijeli na stol. Miris me podsjetio na miris kuće kada se peče ona prva domaća kobasica nakon svinjokolje. Kombinacija poprženog kiselog kupusa, domaće kobasice i domaćih krušnih pogačica je pravi slavonski comfort food koji trebate u ove hladne dane.

 

 

Zapečene palačinke s pekmezom i orasima

Zapečene palačinke

Kada vidim da restoran na meniju ima zapečene palačinke, odmah znam da će to biti moj desert. Ima nešto posebno u tom jednostavnom a savršenom desertu, osobito u ovim palačinkama koje smo probali na Ranču. Prvo što okusite kada probate ove palačinke je njihova savršena tekstura koja se topi u ustima i lagana nota kiselosti koju joj daje punjenje od miješanog pekmeza i orasa. Decentna količina cimeta u umaku u kojem su palačinke zapečene, daje sasvim novu dimenziju ovom tradicionalnom desertu.

 

Pored svega u čemu smo uživali i zaista naučili mnogo, ono čime nas je Ramarin kupio je priča. Svi divni ljudi koje sam upoznala bili su i više nego gostoljubljivi. Anja vam može odgovoriti na sva pitanja o povijesti ranča, o hrani i budućim planovima. Josip nas je mnogo naučio o vinu, o Tramincu Ramarin pričat ću svima i stalno. Na kraju dana Rea i Davor su nas upoznali s konjima što je za mene bilo jedno od najljepših iskustava.

Ovo sigurno nije zadnji put da ćete čitati o Ranču Ramarin na mom blogu…

Žuja 🙂

Ena Kokanović,  Monika Tadić

Pilot: Neven Nagy

You may also like

Leave a Comment