Plava Frajla – moj happy place

by Slavonka

“Samo je jedna, shvaćaš, varoš u koju se vraćaš” kaže za Novi Sad jedan njegov poznati stanovnik; a kada je riječ o hrani, restoran u koji ću se uvijek vraćati je “Plava Frajla”.

Prvi put sam posjetila Frajlu prošle godine I to je bila ljubav na prvi pogled! Kada prvi put odete u Frajlu, očarat će vas razigrani interijer zbog kojeg ćete se osjećati kao kod kuće! Prvi puta smo naručili hranu po preporuci konobara i to je bio pun pogodak. Naš odmor u Novom Sadu je kratko trajao ali smo nekoliko puta išli u Frajlu u ta tri dana. Kažem vam, ljubav je to.

Plava Frajla, između ostalih odličnih jela, ima jednu savršenu pitu od borovnica I sladoleda. To je pita koju sanjam svaki puta kad sam u PMS-u i svaki puta kad želim nešto proslaviti! Znači, pita za svako raspoloženje, hehe!

Već godinu dana nagovaram ljude oko sebe da idemo na pitu u Frajlu jer zbog te pite vrijedi voziti do Novog Sada, vjerujte mi. Kad sam već odustala od nagovaranja, dogodilo se nešto divno: Plava Frajla je pozvala mene i moje prijatelje u goste. Zamislite vi tog veselja.

Čim smo došli, naš divni konobar Dragoslav nas je toplo dočekao s odličnim aperitivom – liker od maline.

Uz pomoć Dragoslava smo se odlučili za jela i krenuli u pohod.

Prvo smo kušali odlični biftek u ulju. Savršeno pečeno, mekano meso bifteka je bilo odlično za otvaranje apetita za sve druge delicije. Sigurna sam da ću se okušati u pripremi ovoga i kod kuće.

Kako sam ja Slavonka, morali smo probati njihove suhomesnate delicije. Donijeli su nam jednu lijepu daščicu punu vojvođanskih okusa. Probali smo njihov kulin koji je odličan I, kao što sam rekla našem konobaru, može parirati našem slavonskom. Tu su bile I male proje koje su se topile u ustima i savršeni domaći vojvođanski ajvar!

A onda su došle na red čorbe. Probali smo tri i sve tri su bile apsolutno savršene.

Kušajući paradajz čorbu, osjećala sam se kao doma. Domaći okusi prave domaće pasirane rajčice, što vam više treba?

Teleća čorba je bila favorit cijele ekipe. Možete se komotno najesti samo od čorbe koliko je gusta. Meso se topi I nestaje u ustima a okusi su savršeni.

Kisela svinjska čorba je još jedno jelo koje možete jesti kao samostalan obrok. Podsjetila me na naš čobanac.

Iduće jelo u kojem smo uživali je teleći perkelt uz tjesteninu sa sirom I slaninicom. Teleći perkelt još nazivaju i vojvođanski gulaš. Još jedno jelo koje nisam nikad probala a sad jedva čekam da ga naučim sama pripremiti. Savršeno!

Kad smo mislili da ne možemo više, naš konobar Dragoslav je na stol donio zapečenu koljenicu s hrenom, krompirom, pavlakom i sirom . Tako jednostavni sastojci za nevjerojatnu eksploziju okusa. Bio je toliko drag da mi je otkrio i tajnu pripreme pa možete biti sigurni da ću uskoro pokušati replicirati ovo savršeno jelo. Dragoslav je imao pravo, stvarno miriše na još.

 

A morali smo probati i odlično teleće pečenje s najsočnijim krumpirom ikad. Savršeno je uz to išla paprika punjena pavlakom

 

I onda je došlo vrijeme za gospođu pitu od borovnica koju sam čekala godinu dana. Naš susret je bio emotivan, iako je kratko trajao, uživala sam. Istinski. Dobila sam čak i koji hint za spravljanje ove pite, pa čim se okušam, javljam se sa receptom.

Ljubav je to, kažem vam!

Ali, kako nismo mogli pojesti samo jedno predjelo niti jedno glavno jelo, a bogami ni salatu, morali smo probati dva deserta. Drugi desert se zove kumina teglica i sadrži plazma keks…i dalje nisam slušala jer mi je to bilo dovoljno. Sve što sadrži plazma keks ne može biti loše, zar ne?

Šalim se, slušala sam sastojke. Znači, to vam je bila savršena teglica s podlogom od plazma keksa, cheesecake kremom, zatim mješavinom Nutelle i cheesecake kreme te na kraju noisette kremom i posuta prženim lješnjacima. Sretna je ta kuma koja može ovu teglu svaki dan jesti! NJAM!

 

Imali smo čast upoznati i vlasnika Plave Frajle, gospodina Dušana. Ovim putem mu se želim još jednom zahvaliti na izvanrednom gostoprimstvu i savršenoj hrani. Znam da ću i dalje nastaviti preporučivati Frajlu svima i  dalje ću nagovarati sve oko sebe da idemo na pitu 🙂

U Plavoj Frajli se zrcali Novi Sad. Baš kao grad, i ona je zaigrana, romantična i gostoljubiva. Učinit će sve da se osjećaš kao doma a znamo da je tamo najljepše

You may also like

Leave a Comment